Vrtić Igre za djecu 20. studenoga 2017.

Više od igre: znate li koje su igračke najbolje za vaše dijete?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeci trebaju igre u kojima će biti aktivna i inovativna. Na taj način će razvijati mozak i sposobnost rješavanja problema, a usto se i satima zabavljati

U današnje doba kad je gotovo sve digitalno djeca puno vremena provode pred ekranom. Bilo da se radi o televizoru, računalu, tabletu ili mobitelu, gotovo su sva djeca zaljubljenici u čudesan svijet crtića, animiranih filmova, emisija i videoigara. Ipak, provođenje vremena pred ekranom pasivan je oblik zabave i učenja. Usto, tu su i interaktivne igračke koje nisu fora ako ne sviraju ili ne svijetle, odnosno ako ne rade na baterije. Igranje s najsuvremenijim digitalnim igračkama kratkotrajna je zabava jer ubrzo dosade, a sve to dovodi nas do pitanja čime bi se djeca onda trebala igrati?

Dajte prednost drvenim igračkama

Igračke s elektroničkim značajkama ograničavaju dječju maštu jer usmjeravaju dijete na određen način igranja, dok uz drvene igračke mašti nema kraja. Igrajući se jednostavnim igračkama, djeca sama proizvode zvukove i pričaju, što je bolje za njih nego da samo slušaju igračku koja to čini. Takve igračke potiču i interakciju jer djeca preuzmu ulogu igračke te pričaju umjesto nje, što će kasnije dovesti i do lakše komunikacije s drugima.

Da bi se djeca razvijala i učila o svijetu oko sebe, potrebna im je aktivna svakodnevica u kojoj će igre zahtijevati više od sjedenja na mjestu. Kako biste dijete potaknuli na aktivnost, potrebne su vam igračke oko kojih će se morati potruditi da bi se zabavilo. Za malu djecu to mogu biti drvene kocke ili slagalice, a za one u dobi od četiri do sedam godina idealne su igračke poput drvene željeznice ili autoceste, kuhinje ili kućice za lutke. Naime, takve igračke koje same po sebi nemaju zanimljive funkcije namijenjene su upravo dječjoj mašti koja će uz njih rasti i razvijati se, a igračku učiniti izvorom nepresušne zabave. 

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Drvene igračke su in

Iako se na prvu čine skupima, drvene igračke su zapravo isplativije od ostalih ako uzmete u obzir njihovu dugotrajnost jer se ne mogu tako lako potrgati i uništiti. Usto drvene su igračke teže pa samim time djeca vježbaju i razvijaju motoriku te koordinaciju ruku i oka, a lako ih je održavati. Ono što je najvažnije, uvijek su u trendu i sva ih djeca vole, pa s njima ne možete pogriješiti ako ih kupujete za poklon.

Igranje uloga

Kuća za lutke ili drvena kuhinja odlične su za igranje uloga, a takve igre potiču razvijanje mozga, razmišljanje i imaginaciju. Nabavite li kuhinju, imajte na umu da ćete isprva djetetu trebati pomoći kako bi započelo igru. Primjerice, predložite mu da se igrate restorana u kojem će dijete biti kuhar, a vi gost. Dajte mu pregaču iz vlastite kuhinje, napravite kuharsku kapu od kartona, a platneno povrće i voće možete nabaviti u prodavaonicama ili kod kuće sašiti od tkanine. Ne zaboravite upotrijebiti i salvete te pribor za stol. Takve sitnice pomoći će mu da se uživi u ulogu i zaista počne zabavljati. Zajedno osmislite recepte pa možete imati i tematsko kuhanje. Jednom se igrajte restorana, drugi put slastičarnice, a treći put pekarnice. S vremenom će vaše dijete samo početi kreirati priču i pozvati vas u igru s vlastitim idejama i scenarijem. 

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Ne postoje "muške" i "ženske" igračke

Isto je i s kućom za lutke, koja nije namijenjena samo djevojčicama. Naime, mnogi dječaci vole se igrati kućama za lutke, što na njih ima jednako pozitivne učinke kao i na djevojčice. Igranjem lutkama dječaci razvijaju brižnost, empatiju i socijalne vještine, a ujedno kreiraju priču koja im potiče maštu. Usto, premještajući male figure i namještaj u kućici, razvijaju i motoričke sposobnosti, ali i govor jer će tijekom igre često ponavljati fraze koje svakodnevno čuju od roditelja ili druge djece. Imajte na umu da ne postoje muške i ženske igračke, već se svako dijete treba moći igrati čime želi. Ako vaš dječak za Božić želi kuhinju ili kuću za lutke, nemojte mu reći da je to za djevojčice i predlagati neke druge, "muške" igračke. 

Jednak učinak kao i prethodne igre imat će autocesta ili željeznica, ali ne ona na baterije ili struju, već jednostavna drvena. Takve igračke neće se kretati same od sebe, kao što to čine električne, pa će dijete biti i fizički i psihički aktivnije u igranju. Slaganjem željeznice dijete razvija vještinu rješavanja problema, jer elemente treba spojiti ukrug kako bi vlak mogao nesmetano voziti, a ta će mu vještina biti prijeko potrebna u budućnosti. Igranje željeznicom ili autocestom zahtijeva i spretnost koju će, uz vašu pomoć, razviti slaganjem svih manjih dijelova u paketu. Kao što kućica za lutke nije samo za djevojčice, tako ni željeznica nije samo za dječake, stoga prilikom kupnje igračaka imajte to na umu. Vaša djevojčica bit će jednako uzbuđena kao i svaki dječak ako joj za Božić poklonite lijepu željeznicu uz koju joj predstoje sati i sati zabave.

 | Author: Lidl Foto: Lidl

Drvene igračke sve popularnije

Nekoć su naše bake i djedovi imali jedino takve igračke, a sada nakon eksplozije videoigara, tableta i igračaka na baterije one drvene polako vraćaju staru slavu. Sve više roditelja odlučuje se na kupnju takvih igračaka zbog brojnih beneficija koje donose. Osim što su izuzetno korisne za djetetov razvoj, lijepo ih je vidjeti i lako održavati. Ono što je roditeljima možda i najvažnije jest dugotrajnost takvih igračaka, zbog čega se u njih zaista isplati investirati.

Ovih dana drvene igračke moći će se naći u Lidlu po vrlo povoljnim cijenama pa je to prava prilika da počnete s božićnim šopingom za svoje najmlađe!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.