Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. lipnja 2016.

Oprez! Dječje plastične igračke zadržavaju viruse i šire zarazu

Igračke i dijete
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Virusi na plastičnim igračkama mogu preživjeti i po 24 sata, a koliko ukupno mogu biti aktivni još nije poznato. Djeca se očito zaražavaju preko njih, a ne samo u izravnom kontaktu

Dječje igračke izvor su zaraze, a posebno plastične, koje uspijevaju zadržati virus na sebi i do 24 sata. Znanstvenici sa Sveučilišta Georgia State su uspjeli oživjeti virus od njegovih djelića s igračke na vlažnosti od 60 posto. Kada je vlažnost u prostoriji bila 40 posto, virus je i dalje bio aktivan i 10 sati poslije. Preživjeli su virusi gripe, SARS-a i bliskoistočnog respiratornog sindroma

"Ljudi ne razmišljaju da će se zaraziti preko predmeta. Većinom razmišljamo da viruse dobivamo od drugih ljudi. Djeca su tu osjetljiva skupina za zarazu infektivnim bolestima jer svašta stavljaju u usta, a njihov imunitet još nije potpuno razvijen.", objasnio je voditelj studije Richard Bearden II.

Opasnosti skrivene u dječjim igračkama i kako ih spriječiti

Prijašnje studije također su potvrdile da su igračke u vrtićima, kod liječnika i kod kuće sadržavale viruse. Ono što liječnici još uvijek ne znaju jest koliko mogu preživjeti na tim predmetima. Iz ove studije naučili su da na 40 posto vlažnosti, što je sličnije kućanskim uvjetima, virus nije toliko stabilan kao u okruženju od 100 posto vlage.

Kako izabrati igračku primjerenu dječjoj dobi?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.