Školarci Zdravlje osnovnoškolca 28. srpnja 2016.

Upozorenje: Laserski pokazivači nisu igračke!

dječak oči
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Optometrist upozorava roditelje da laserski pokazivači nikako nisu igračke, nakon što je tinejdžer iz Australije izgubio 75 posto vida!

Optometrist Ben Armitage ispričao je za ABC News kako je primio poziv od liječnika opće prakse može li pregledati 14-godišnjeg dječaka koji ima problema s vidom. "Došao je kod mene dva dana nakon što je uzeo lasersku olovku i uperio je u svoje oči kratki period. Na žalost, došlo je do trajnog oštećenja stražnjeg dijela oka."

Stražnji dijelovi oba njegova oka pokazuju laserske opekline tako da je dječak ustvari uspio 'spaliti' mrežnicu. "To je područje gdje se odvija detaljni centralni vid i zbog toga je izgubio čak 75 posto vida", objasnio je optometrist. Dječak je rekao da nije u tom trenutku osjetio nikakvu bol, ali utjecaj na njegov vid bio je trenutan.

Malo je vjerojatno da će se oporaviti. Nakon što se oteklina od lasera malo smanji, optometrist se nada da će da će ipak moći povratiti mali dio vida"Ako roditelji djeci kupuju ili dopušataju da imaju pristup olovkama s laserskim pokazivačem trebaju ih vrlo, vrlo pažljivo nadzirati. Najbolje bi bilo da im ih uopće ne daju, zbog posljedica. Način života ovog mladog čovjeka ozbiljno je narušen", rekao je izvršni direktor Optometrije Tazmanija u Australiji za ABC.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.