Beba 16. lipnja 2023.

7 savjeta kako izbjeći tragediju: neka se smrt u vrućem autu ne dogodi nikom

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ti se čini kao da je to nešto što ti se nikad ne može dogoditi, tragedije se svejedno događaju. I to čak i onim ljudima koji su mislili da se to njima nikad ne može dogoditi. Zato nemoj odbijati pročitati ovo.

Usprkos svim kampanjama, usprkos ponavljanju svake godine na početku vrućina, usprkos tome što se o tom stvarno često govori i što se na to upozorava, svake godine djeca, nažalost, ipak umiru u vrućim automobilima. I da, to se događa čak i onima koji su uvjereni da im se to ne može dogoditi. Čak i onima koji niti ne razmišljaju o tom, to se, svejedno može dogoditi. Vjeruj, može.

U ovom užurbanom svakodnevnom životnom tempu zaboravljamo neke stvari koje ne bismo nikad pomislili da ćemo zaboraviti. A okolnosti nas lakše nego što mislimo dovedu do tog da to može biti i dijete. Znaš ono kad imaš neki dan i čini ti se da sve radiš „s pola mozga“ jer samo nekamo juriš? E, pa takvi su dani prava opasnost.

Nije uopće loše imati neke taktike koje bi ti mogle pomoći da ti se tragedija ne dogodi. Svaki put kad dijete ostane u zaključanom automobilu na suncu, može se dogoditi tragedija. Temperatura tijela raste, pa može doći do toplotnog udara. Posljedica može biti i smrt.

Evo nekih činjenica o tom na stranicama Udruge Roditelji u akciji, RODA:

  • Djelomično otvoren prozor ne utječe značajno na usporavanje podizanja temperature u automobilu.
  • Temperatura djetetova tijela se diže 3-5 puta brže od temperature tijela odrasle osobe.
  • U samo 10 minuta temperatura u automobilu se može podići za 20°C.
  • Pri vanjskoj temperaturi od samo 26°C, temperatura u automobilu može dostići 32°C u samo 10 minuta. Za 30 minuta, temperatura u parkiranom automobilu će biti 45°C.
  • Kada su vani temperature više, temperatura u parkiranom automobilu može dostići 50°C u samo nekoliko minuta.
  • Ukoliko imate naviku ostavljati dijete u autu „samo na trenutak", morate znati i koji su znakovi da je djetetu toplina naškodila, kako biste na vrijeme reagirali i potražili pomoć.

A evo i nekih taktika koje bi ti mogle pomoći i spriječiti tragediju:

Pogledaj prije nego zaključaš

Otvori stražnja vrata i pogledaj na stražnje sjedalo da se uvjeriš da su svi izašli iz automobila (čak i ako si bez djece ili misliš da si bez djece).

Drži nešto što ti treba na stražnjem sjedalu

Stavi svoj mobitel, torbu, računalo, ručak, iskaznicu, lijevu cipelu ili bilo što bitno za svakodnevnu rutinu pored djeteta.

Putuj s krznenim društvom

Drži plišanca u autosjedalici. Kad je dijete u sjedalu, plišanac se vozi naprijed. Krzneni putnik služi kao podsjetnik da je dijete straga.

Uvijek zaključaj vrata

Čak i ako je auto u garaži, drži vrata zaključana kako znatiželjna djeca ne bi ušla u auto.

Odloži ključeve i privjeske

Djeca bi se možda htjela igrati s ključevima i mogla bi ući u auto bez znanja roditelja.

Napravi plan s vrtićem

Ako se dijete ne pojavi u vrtiću ili školi bez prethodne najave, netko bi trebao nazvati roditelje i locirati dijete. Ovo često nije izvedivo u klasičnom vrtiću, ali ako brineš, možda možeš pokušati.

Ako nešto vidiš, učini nešto

Ako vidiš dijete samo u automobilu, nemoj se ustručavati nazvati 112.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.