Vrtić 01. srpnja 2024.

Bivša dadilja ima trik za zaustavljanje tantruma – i mnogi su zbunjeni

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tantrumi su vječni misterij i vječna borba koju svaki roditelj prolazi – malo lakše ili malo teže, kako kome bude. I svatko ima svoj način rješavanja tantruma, pa tako i ova bivša dadilja…

Tantrumi. To je riječ koja ulijeva strah u kosti svakom roditelju. Odnosno posebno onima koji su imali iskustva s tim izljevima bijesa kod mališana. Javljaju se u određenom razdoblju odrastanja, a mogu biti izrazito naporni, iscrpljujući, posebno zbog činjenice što roditelj nikad ne zna kad će se javiti taj „raspad sistema“ i kojeg će intenziteta biti. A možeš očekivati sve – od manje drame, pa do bacanja po podu dućana uz vrištanje.

Možda te zanima... Mama pohvalila: 'Taj tata je tako dobro smirio sinov tantrum – nevjerojatno! Bravo za njega!' Vrtić

Svaki roditelj ima neku svoju tehniku za obuzdavanje, odnosno prekidanje tantruma – od vikanja i odustajanja, pa do tog da legnu na pod i rade isto što i dijete. U ljubavi, ratu i tantrumima sve je dopušteno. A jedna bivša dadilja podijelila je svoju taktiku koja je mnoge poprilično začudila. Iako, ako pomislimo na to da je efekt iznenađenja ključan za prekid tantruma… možda nije tako neobična tatika.

Cassie G, bivša dadilja, na TikToku je govorila o svojoj taktici koja može pomoći zaustaviti tantrume, a video je u samo jednom danu imao više od milijun pregleda. Je li razlog to što je ova tehnika učinkovita i revolucionarna ili je razlog u tom da je mnogima vrlo čudna – ili je pak oboje u pitanju, to možeš prosuditi sama.

Cassie je, kaže, izumila tehniku koju zove 'njuško', recimo, a koristila ju je, kaže, dok je radila kao dadilja. Cilj ove taktike je da dijete „smiri svoje tijelo i poveže se sa svojim dahom“. Naime, kao i kod odraslih, kad nas netko ili nešto 'izbaci iz tračnica', važno je usredotočiti se na svoje udisaje.

Kad treba smiri neko dijete usred tantruma, Cassie upotrijebi tehniku njuškanja, odnosno – 'njuška'. U videu je pokazala kako to radi. Na jedan svoj ispruženi dlan stavi drugu ruku, tako da su prsti i šaka postavljeni kao kupola, a srednji je prst podignut. Taj prst služi za – njuškanje.

Pravilo je jednostavno: dijete mora ostati mirno ili će ga 'njuško' poškakljati.

Na taj će način dijete biti usredotočeno na svoj dah najmanje 15 sekundi, što bi moglo pomoći u ključnom trenutku. Dijete će prestati raditi što god radilo prije, te se usredotočiti na mirovanje kako ga 'njuško' ne bi poškakljao, a za to će vrijeme jednostavno mirovati i disati.

@sandycheekedupp A toddler tantrum tool #toddlersbelike #thesniffer #nannytips ♬ original sound - Sandy cheeked up

Cassie je čuvala djecu u uistinu puno obitelji i ona tvrdi da je ovo alat koji pali i koji vrijedi - milijarde.

Među komentarima je, pak, bilo svakakvih reakcija: neki su rekli da je ova taktika spas, dok su drugi izjavili da se njihov mališan bojao 'njuška' i ugrizao ga. Naime, Cassie nije mogla preuzeti zasluge za smišljanje ove taktike, jer su neki u komentarima rekli da su 'njuška' već isprobali s mališanima – pa čak i muževima.

Jedna je žena tako napisala: „Ovo je promijenilo moj odnos s mojim mužem. Svaki put kad je loše volje, njuško dolazi u posjet.“

„Moj muž voli njuška jer mi ga radi otkako smo počeli izlaziti. Naš četverogodišnjak ga također voli, ne mogu vjerovati da netko drugi ovo radi!“ komentirala je druga.

Jedna priča o uspjehu došla je od mame koja je počela koristiti Cassienu tehniku ​​kada je njezina kćer imala 2 godine, a koristi je i danas.

Koriste ga, ipak, i mame, pa je jedna napisala: „Sada ima 4 godine i 'schoom' (AKA njuško) je jedan od njezinih dobrih prijatelja kad se sprema poludjeti.“

Cassie je, inače, sada učiteljica joge, ali je uz video izjavila: „Kad sam radila kao dadilja, ovaj mali njuškalo bio je moj najbolji prijatelj jer je bio blesav. I dijete i ja bismo se smijali i uspjeli prijeći iz uznemirujućeg trenutka u smirujući.“

Djeluje nam neobično ova taktika, ali zapravo ključno je kod tantruma prekinuti taj izljev bijesa, klince usmjeriti na nešto sasvim drugo, 'kliknuti' nečim što će trgnuti mališana iz tog stanja. Pa bio to i 'njuško'!

Možda te zanima... Djeca koja imaju tantrume bit će bogatija i uspješnija u životu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.