Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. studenoga 2023.

Evo zašto su zagrljaji najbolji lijek za ispade bijesa

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zagrljaji imaju umirujući učinak i na djecu i na roditelje.

Iako naizgled svakodnevna gesta, zagrljaji i općenito tjelesni izrazi nježnosti imaju veliku ulogu u emocionalnom razvoju djece. No, znaš li zašto bismo trebali zagrliti djecu onda kada se ponašaju "grozno"? Odgovor je jednostavan! Zagrljaji su najbolji način za poticanje djece na suradnju kroz međusobnu povezanost. 

Iako ne vole sva djeca zagrljaje ili fizički dodir kad su uzrujana, načelo "prvi se poveži", ipak funkcionira za većinu djece. Ako tvoje dijete ne može podnijeti fizički dodir, pronađi drugi način da se odmah povežete – sjedni pored njega, čučni ispod njega ili ga jednostavno primi za ruku. Ako tvoje dijete ima tantrum ili ispad bijesa, evo kako metoda zagrljaja može pomoći.

Možda te zanima... Ovo su razlozi zašto su ispadi bijesa korisni za dijete Vrtić

1. Dođi brzo

Trik u korištenju zagrljaja je u tome što moraš reagirati brzo. Ako predugo čekaš, vjerojatno ćeš se osjećati previše frustrirano, a samim time izgubit ćeš želju za fizičkim povezivanjem. To je normalno (svi imamo svoje granice), stoga se nemoj kriviti ako ti se i to dogodi. Samo pokušaj sljedeći put stići brže. Zamišljajući sebe kako žuriš pomoći će ti da vidiš prkos ili slom svog djeteta kao trenutak u kojem te zaista treba. Budi tu za njega. 

2. Samo zagrli!

Ovo nije vrijeme za moraliziranje ili kritiziranje. Kada sa zagrljajem požuriš prema svom djetetu, jedino na što se trebaš usredotočiti je povezivanje s njim. Sačuvaj odgojne lekcije za kasnije.Samo zagrli. Čvrsto.

3. Osjeti smirenost

Ovo je prekrasan dio. Ostanite u zagrljaju i osjetite smirenost. Primijetit ćeš kako se djetetova ramena spuštaju. Možda će se njihove ruke obaviti oko tebe. Taj je trenutak zaista nevjerojatan i moćan.

4. Sada možete razgovarati + ostati blizu

Kada se oboje smirite, razgovarajte o tome što se dogodilo. Ako je dijete udarilo mačku, vrijeme je da razgovarate o tome kako se mačka osjeća. No, moraš pričekati dok ne budeš sigurn da se ti i dijete nećete ponovno uznemiriti. Ponekad to može potrajati. I to je u redu. Ostani blizu djeteta tijekom cijelog razgovora. 

5. Budi strpljiva s djetetom, ali i sa sobom

Ako do sada nisi prakticirala ovu metodu, možda ćeš se osjećati čudno. No, obećavamo da ćeš kada prvi put požuriš sa zagrljajem biti začuđena novim odgovorom djeteta. Nemoj se osjećati loše ako se dijete ne želi uvijek grliti. No, uvijek potiči povezanost. Metodu zagrljaja koristi svaki put kada se dijete loše ponaša ili kada ima ispade bijesa.

Neka zagrljaj bude prvi korak u disciplini. Ne samo da će se dijete osjećati smireno, već ćeš i ti dobiti smirenost i samopouzdanje koje će ti pomoći u savladavanju svih izazova roditeljstva. Zapamti, kada naša djeca imaju ispade, povrijede nas te kada više ne znamo što bismo i kako postupili i mi smo ti koji trebamo zagrljaj kako bismo se smirili i uspostavili vezu.

Možda te zanima... Ovo su najbolje reakcije na dječje ispade bijesa Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.