Trudnoća 28. travnja 2022.

Koliko bi trudnice dnevno trebale hodati?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje provedeno na trudnicama pokazalo je da kod žena koje vježbaju tijekom trudnoće manje dolazi do hipertenzije i prekomjerene tjelesne težine, kao i da je manja vjerojatnost da će roditi vrlo velike bebe

Istraživanje provedeno na više od stotinu trudnica pokazalo je očekivane rezultate: žene koje nisu odustale od tjelovježbe u trudnoći imale su manje problema s hipertenzijom i viškom kilograma od onih koje nisu vježbale. Nova studija provodila se u Španjolskoj, u Madridu i proučavao se način na koji vježbanje utječe na zdravlje trudnica.

Istraživanje je provedeno na dvije skupine žena, u svakoj je bilo oko 400 trudnica i objavljeno u American Journal of Obstetrics and Gynecology. Prva skupina je sudjelovala u vježbanju prikladnom za trudnice tri puta tjedno, a druga je bila tzv. kontrolna skupina koja je odlazila na redovite preglede i vodila trudnoću kod svojih ginekologa. 

Trudnice koje su učestalo vježbale, imale su veće šanse spriječiti pojavu hipertenzije ili visokog krvnog tlaka i prekomjerno dobivanje kilograma. Također, i manje djece je rođeno s prekomjernom težinom! Povišeni krvni tlak jedan je od najčešćih čimbenika koji može ugroziti zdravlje trudnice i javlja u 8-10% trudnoća.

"Uzroci mogu biti različiti, od genetske predispozicije do prekomjerne težine trudnice. U rizičnoj su skupini i trudnice koje očekuju blizance i žene koje su prije trudnoće patile od bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka ili dijabetesa", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Možda te zanima... Ženu prozivaju jer trenira u 9. mjesecu trudnoće i govore joj da je loša majka Trudnoća

Tijekom uredne trudnoće tjelesna aktivnost se preporučuje

Sad je dokazano da je fizička aktivnost i zdravi stil života budućih majki iznimno važan jer ima dugoročne posljedice na njihovo zdravlje, ali i zdravlje nerođenog djeteta.  "Tijekom uredne trudnoće, svakako je preporučljiva tjelesna aktivnost koja bi trebala biti primjerena fazi trudnoće. Vježbanje prilagođeno trudnicama je najbolja opcija jer je umjereno i prilagođeno grupi mišića koje je dozvoljeno trenirati tijekom trudnoće", objašnjava ginekologinja Petra Podobnik Brlečić.

Michelle Mottola, profesorica na kanadskom University of Western Ontario koja je sudjelovala u istraživanju, vjeruje da bi trudnice svaki dan trebale napraviti 10 000 koraka, izjavila je za CBCnews.  

Brojka od 10.000 koraka za mnoge je demotivirajuća, osobito u vremenima u kojima mnogi još uvijek rade od kuće i uspijevaju prošetati samo od svojih improviziranih ureda do kuhinje kako bi uzeli (najčešće) nezdravi zalogaj. Dobra vijest za sve one kojima se ta brojka čini nedostižnom glasi – manje od 10.000 koraka i dalje je dobro za vaše zdravlje.  

Je li sigurno hodati tijekom trudnoće? 

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) trudnicama preporučuje da svaki tjedan vježbaju 150 minuta, a to je vrijeme najbolje podijeliti na pet 30-minutnih sesija umjerenog intenziteta, poput brzog hodanja.

Hodanje se smatra sigurnom aktivnošću tijekom trudnoće jer djeluje na kardiovaskularni sustav, a da pritom ne opterećuje mišiće i zglobove. Hodanje, također, ne donosi rizik za moguće komplikacije, poput male porođajne težine vaše bebe, prijevremenog porođaja ili pobačaja.

Kako biste bili sigurni da nema nikakvog rizika ni za vas ni za bebu, stručnjaci savjetuju da se prije nego što se počnete baviti bilo kojom tjelesnom aktivnošću (bilo to hodanje ili neka druga vrsta vježbanja) ipak posavjetujete s liječnikom.

Tegobe u trudnoći Možda te zanima... Jednostavna rješenja za 5 čestih tegoba u trudnoći Trudnoća

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.