Trudnoća 13. rujna 2023.

Možeš li potaknuti bebu da se okrene na pravu stranu ako se porod bliži?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako se približava termin poroda, tijelo se često samo pobrine da se na različite načine pripremi za porod. No, nekad stvari ne idu baš glatko, kako bi trebalo, pa moramo malo „pogurati“ stvari na svoje mjesto – kad ide.

Ljudsko je tijelo čudesno, a posebno, oprostit će nam muškarci, žensko tijelo. Porod je čudesan, u to nema sumnje. I tijelo najčešće samo odradi gotovo sve. Tako se vrlo neprimjetno i vrlo mudro pripremi za porod – najčešće. Priprema su često Braxton-Hicksove kontrakcije, pa je tu spuštanje bebe niže u zdjelicu, a tu je i okretanje bebe glavom prema dolje, što je prirodni položaj za rađanje.

Možda te zanima... Evo što bi mame voljele da su znale prije trudnoće... Trudnoća

U nekim se trudnoćama beba ne okrene sama u ispravan položaj. To se događa u nekom malom postotku od oko 3, do 4 posto trudnoća. Iako je u teoriji moguće vaginalno roditi dok je beba okrenuta guzom prema dolje, takav se ishod izbjegava kad god je moguće, nego se preporuča carski rez u tom slučaju.

No, ono što se može napraviti jest pokušati bebu okrenuti – na pravu stranu. Ne postoji garancija da je to izvedivo, ali može se pokušati napraviti sve moguće kako bi se beba okrenula na pravu stranu. Postoje vježbe, položaji za spavanje i neke druge aktivnosti koje bi mogle pomoći u okretanju, i to pored opcija koje bi liječnik mogao predložiti.

Važno je napomenuti da prije bilo kakvog pokušaja treba razgovarati s liječnikom.

Može li položaj spavanja pomoći?

Iako nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju da bilo koji položaj spavanja može poslužiti kao metoda za okretanje bebe na stražnjicu, neki stručnjaci predlažu da spavanje na boku s jastukom između nogu, kako bi beba imala više prostora. Osim tog, ovaj položaj bi mogao biti lakši ako se javljaju bilo kakvi bolovi u donjem dijelu leđa ili nogama.

Može li vježba okrenuti bebu?

Neke vježbe mogu pomoći djetetu da se prirodno okrene. To su, na primjer:

Tilt zdjelice (Pelvic tilt) – može pomoći, posebno ako se beba već pomiče kako bi se okrenula.

Poza djeteta iz joge – opušta mišiće i maternicu uz pomoć gravitacije.

Hodanje - potiče kretanje bebe dok opušta tkiva i vezivno tkivo koje podupire maternicu i zdjelicu.

Klečanje s iskorakom – može biti korisno.

No, svakako najprije porazgovarajte s liječnikom o bilo kakvom vježbanju ili fizičkom kretanju.

Drugi načini okretanja bebe

Iako ne postoji isprobani način da se dijete okrene na stražnjicu, liječnik bi mogao predložiti sljedeće stvari:

Glazba - ako primijetiš da beba reagira na zvuk ili glazbu, pokušaj joj pustiti neku melodiju. Ponekad će ih neka melodija pokrenuti i – okrenuti.

Akupunktura s moksibustijom - budući da akupunktura ublažava pritisak, ova drevna praksa može pomoći u opuštanju mišića zdjelice i maternice. Licencirani praktičari kombiniraju akupunkturu s moksibustijom, što uključuje spaljivanje biljke pelina (ili mokse) u blizini akupunkturnih točaka. To bi moglo pomoći bebi da se okrene.

Vanjski okret, odnosno vanjska verzija – ovo može izvoditi isključivo liječnik, i to nakon 37. tjedna. To je tehnika fizičke manipulacije koja se može koristiti za ručno okretanje bebe. Tijekom ovog postupka, liječnik će pritisnuti abdomen rukama kako bi pokušao natjerati bebu da se okrene. No, ovo se ne preporuča svim trudnicama – isključene su trudnice s višeplodnom trudnoćom i one s raznim komplikacijama.

Što se događa ako se beba ne okrene?

Dok se neka novorođenčad sa stražnjicom prema dolje mogu poroditi vaginalno, većina će liječnika predložiti carski rez iz predostrožnosti. Rizici pokušaja vaginalnog porođaja na zadak uključuju komplikacije i probleme s pupkovinom, zbog čega će se mnogi zdravstveni djelatnici odlučiti za carski rez.

Carski rez Možda te zanima... Mama nakon carskog reza: 4 stvari koje ne želimo čuti Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.