Trudnoća 18. listopada 2023.

Akupunktura kao priprema za porod? Iglice mogu smanjiti bolove, stres i ubrzati porod...

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na akupunkturu se rijetko odlučujemo, misleći kako brojni ubodi iglicama nisu najbolji put do uklanjanja bilo kakve boli. No, možda je vrijeme da promijenimo mišljenje o toj terapiji i iskoristimo je kao pripremu za porod. Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

U današnje vrijeme, kada zaista i imamo mogućnosti da pokušamo fizičku bol smanjiti na najmanju moguću mjeru, kada se pripremamo za porod spremni smo na sve kako bismo si olakšali porođajne bolove. Ili možda ipak ne? Jer akupunktura uključuje male iglice, posvuda…

Nekako sam mišljenja da se žene ne odlučuju često za akupunkturu jer ih odbija činjenica da će ih bosti iglicama, od glave do pete. Ja sam ovdje da osnažim pokoju trudnicu da proba i vidi je li to za nju jer moje iskustvo je bilo sjajno, a uvjerena sam da je i izlazak moga sina i oporavak nakon poroda bio lakši jer je moje tijelo pripremano kroz četiri tjedna akupunkturom.

Akupunktura smanjuje stres

Proces izgleda tako da nađeš nekoga tko priprema trudnice za porod pomoću akupunkture (ja sam bila kod doktorice Jokić u Papillon akupunktura), akupunkturist pregleda tvoje nalaze da bi utvrdio smiješ li pristupiti tretmanu s obzirom na stanje i ako je sve u redu, krećete sa tretmanom. Meni je to bilo vrijeme za meditaciju…Legneš se, doktorica stavi iglice gdje treba, pusti opuštajuću muziku i ostavi te da uživaš oko pola sata.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Stavljanje iglica za mene nije bilo neugodno, samo kao da te netko dotakne kemijskom olovkom po koži, a kasnije ih nisam osjećala, ne bih znala pokazati gdje mi sve stoje. Ono što se želi postići tim tretmanom je da se trudnica opusti, smanjuje se stres, opušta zdjelica te smekšava cerviks. Sve što je potrebno da bi zadnji tjedni trudnoće bili mirniji, a porod krenuo spontano.

Što se tiče smanjenja stresa, mogu potvrditi da je akupunktura na mene upravo tako djelovala, jer sam akupunkturu primila i u bolnici nakon što je krenuo porod. Doktorica mi je u predrađaoni stavila iglice kako bi pomogli cerviksu da se omekša i da otvaranje ide što brže, ali to nije išlo brzinom kakvu sam ja zamislila - jer porod gotovo nikada nije onakav kakav smo planirale.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tada me uhvatila nervoza, što je doktorica prepoznala i stavila mi jednu dodatnu iglicu na glavu u točku za opuštanje. To, plus suprug i naša doula Anita Budak koji su me podržavali porukama, preokrenuli su situaciju u kojoj sam mogla otići psihički u neželjenom smjeru, natrag u pozitivu i aktivno sudjelovanje u porodu moga dječaka.

Porod je aktivno krenuo ubrzo nakon toga i trajao je za prvorotku dosta kratko. Baš kako je doktorica Jokić i rekla. Jer su sestre govorile da će trajati do idući dan ujutro, a doktorica mi je rekla – tvoje tijelo je spremno, sve smo napravile. I bilo je…Trebalo je još to dogovoriti s glavom i pomoći mome dečku da izađe sam.

Ublažila je i kontrakcije maternice

Ono što sam primijetila nakon poroda je da su kontrakcije maternice kada se vraćala u prvotno stanje bile puno blaže nego kod mojih cimerica u sobi u bolnici, i blaže nego drugi puta kada sam rodila prije negoli sam krenula na tretmane akupunkturom. Maternica se vratila na svoje mjesto šest tjedana nakon poroda i ginekolog je bio zadovoljan nalazom. Kažu ljudi u drugim zemljama gdje se akupunktura kao priprema za porod koristi u velikom postotku da je i kod drugih žena situacija kao kod mene.

Pa zašto, stoga, ne pokušati?

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.