Trudnoća Trudnica 01. veljače 2019.

Vodič kroz pretrage u trudnoći

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što kod liječnika potvrdiš trudnoću, kreće uobičajena obrada rane trudnoće, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja očekuje te još nekoliko pretraga, piše ginekologinja prof.dr.sc. Snježana Škrablin iz Poliklinike GinOps

Uvijek je potrebno ponovno istaknuti koliko je potrebno dijagnozu trudnoće postaviti rano i koliko je važno vrlo rano tijekom trudnoće početi voditi tu trudnoću. Ishod može direktno ovisiti o tome. Ukoliko se prilikom prvog pregleda ustanovi da je žena zdrava i da nema porodično opterećenje ni za koju bolest koja se može prenijeti na potomstvo ili remetiti trudnoću, planira se uobičajena obrada rane trudnoće.

Ona uključuje određivanje: krvne grupe i Rh faktora, određivanje kompletne krvne slike, “obično” obrađenog urina i sedimenta urina, određivanje vrijednosti hormona koji nadzire štitnjaču (TSH), prisutnost antigena B hepatitisa (HbS antigen) i određivanje visine glukoze u krvi natašte (GUK). Svaka trudnica morala bi imati učinjen citološki obrisak s vrata maternice (Papa test) i određen stupanj čistoće iscjetka u rodnici. 

Možda te zanima... Obavezne krvne pretrage na početku trudnoće Trudnoća

Rh faktor i kompletna krvna slika

Ostale pretrage planiraju se i obavljaju sudeći prema porodičnom ili osobnom opterećenju ili tijeku trudnoće. Krvnu grupu i Rh faktor neophodno je znati radi  uvijek vjerojatne opasnosti od krvarenja i potrebe za nadoknadom krvi tijekom trudnoće i radi procjene rizika od Rh imunizacije. To je pretraga koju je dovoljno učiniti jednom u životu i čuvati originalni dokument koji mora biti valjano označen (laboratorij, liječnik, datum, pečati i potpisi). Valja ih odrediti što prije, jer u slučaju ranog pobačaja, zbog moguće imunizacije fetalnim stanicama u Rh negativnih žena koje nose Rh pozitivno dijete, valja na vrijeme dati antiD immunoglobulin koji će tu imunizaciju spriječiti.

trudnica vađenje krvi Možda te zanima... Negativna krvna grupa može izazvati probleme u trudnoći Trudnoća

Kompletnu krvnu sliku valja napraviti jer ona pokazuje vrijednu informaciju o općem zdravstvenom stanju trudnice. Podatak o broju eritrocita, a posebno o vrijednosti hemoglobina u krvi daje važnu informaciju o tome kojim je trudnicama potrebna nadoknada željezom, a kod kojih je dodatno željezo nepotrebno ili čak štetno. Podatak o broju leukocita i trombocita vrijedan je nalaz, koji, u koliko se u kasnijoj trudnoći jave problemi, usporedbom vrijednosti parametara, omogućuje procjenu težine poremetnje i olakšava liječenje.

Urinarne infekcije

"Obični" urin i njegov sediment pokazuje normalan nalaz ili povećani broj stanica (eritrocita, leukocita) u mokraći ili prisutnost nekih biokemijskih parametara koji upućuju na neke bolesti u tijelu (bilirubin, proteini I sl.). Promijenjeni nalaz "vodi" daljnjoj obradi radi dokazivanja ili isključenja bolesti koje mogu ugroziti ženu i trudnoću. Količina bakterija u tom uzorku obično ne korelira s prisutnošću urinarnih infekcija. Ukoliko postoji sumnja na uroinfekciju, potrebno je učiniti bakteriološku obradu urina. Uzorak se može uzeti nakon pravilne pripreme za uzimanje urinokulture ili, što je još bolje, katerom direktno iz mokraćnog mjehura.

trudnica Možda te zanima... Kako liječiti urinarne infekcije? Trudnoća

TSH se određuje radi prosudbe o postojanju prikrivenih slabosti u lučenju hormona štitnjače. To je česta bolest u žena, u ranoj fazi nema simptoma ili su oni blagi i nespecifični. Razvoj djece žena s manjkom lučenja hormona štitnjače poremećen je, posebno se remeti funkcija živčanog sustava i osjetila. Zato je ovaj manjak potrebno rano otkriti i nadoknadom hormona štitnjače spriječiti nepovoljne posljedice za dijete.

Virus B hepatitis, ukoliko ga žena ima u krvi, može se prenijeti tijekom trudnoće ili poroda na dijete. Poznavanje te okolnosti omogućuje sprečavanje zaraze kod djeteta tijekom i nakon poroda.

Streptokok kod djece najčešće uzrokuje gnojnu anginu (bakterijska upala grla) i šarlah (gnojna angina uz osip po tijelu). Možda te zanima... Streptokok kod djece i trudnica: Simptomi, uzroci i liječenje Trudnoća

Gestacijski dijabetes

Glikemija natašte, već u ranoj trudnoći pokazuje da je tolerancija glukoze normalna ili poremećena, što je vrlo važno za praćenje trudnoće i postupke koji će uslijediti. Kod žena s normalnim vrijednostima planira se kasnije učiniti test opterećenja glukozom. Kod žena s povišenim vrijednostima, a u ovisnosti o visini glikemije, planira se odmah učiniti test opterećenja glukozom ili se odmah započinje obrada i liječenje dijabetesa u trudnoći. Žene valja upozoriti da noć prije određivanja vrijednosti glukoze natašte ne jedu, posebice ne slatko i da u jutro, prije određivanja, ne smiju popiti ni kavu sa šećerom ili pojesti bombon. Krv valja vaditi nakon prekonoćnog gladovanja i prije unosa bilo kakve hrane.

OGTT pretraga Možda te zanima... OGTT pretraga: Što je i kada se radi? Trudnoća

 

Piše: prof.dr.sc. Snježana Škrablin, Poliklinika Ginops

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.