Trudnoća Trudnica 07. prosinca 2016.

Neotkriveni streptokok u trudnoći može biti poguban za bebu

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice i mame na forumu dijele iskustva s beta hemolitičkim streptokokom u trudnoći, a ginekologinju smo pitali je li u trudnoći potreban bris na streptokok, kako se liječi te ako nije otkriven, kakve posljedice tijekom porođaja može imati na bebu

Trudnoća je često povezana s većom učestalošću raznih infekcija koje u nekim slučajevima mogu ozbiljno ugroziti trudnoću - njezin tijek, trudnicu i dijete. Između 35. i 37. tjedna trudnoće preporučuje se bris rodnice i perineuma na beta hemolitički streptokok, ali mnoge trudnice na našem forumu i Facebooku pišu da nisu išle na te pretrage. Stoga je jedna mama na forumu otvorila temu Bris na streptokok i otkrila da ju njen ginekolog nije slao na tu pretragu, a njen sin je na porodu dobio sepsu. Mama kukukaka joj je odgovorila: "Moja beba je dobila sepsu i jedva se izvukao. Bili smo u bolnici 10 dana i bilo je još svega. Sin mi je dobro, ali na mene je ostavilo i te kakve posljedice (ne fizičke)".

I mama Missha je podijelila svoje iskustvo: "Mene je poslao na bris tek u 37. tjednu tako da sam tijekom poroda dobila intravenozno antibiotik i sve je bilo OK. Ja sam bila izliječena, beba se nije zarazila i sve super".

Mama s nadimkom Uvik nesto napisala je: "Ginekologinja mi je rekla da kad budem išla roditi da obavezno u bolnici naglasim da sam pozitivna na streptokok! Rekla je da će mi oni tada davati antibiotik, kako se beba slučajno ne bi inficirala dok prolazi kroz porođajni kanal! To sam tako i učinila, ali kako se porod odužio, oni su mi svaka 4 sata u boksu davali antibiotik u obliku infuzije.  Međutim, ipak sam završila na hitnom carskom, ali kako sam u bolnici bila tjedan dana, nastavili su mi davati taj antibiotik kako bi potpuno iskorijenili streptokok".

Tijekom poroda može doći do infekcije novorođenčeta

Dr.sc. Senka Sabolović Rudman, spec. ginekologije i opstetricije objasnila nam je da je streptokok (lat. streptococcus) gram pozitivna bakterija široko rasprostranjena u prirodi.

Senka Sabolović Rudman | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

"Značajne su infekcije urogenitalnog sustava, posebno one uzrokovane beta hemolitičkim streptokokom grupe B (BHSB). Međutim, osim manifestnih infekcija, dakle onih koje se prezentiraju kliničkim smetnjama i kao takve se ustanove i liječe, npr. upala mokraćnog mjehura, smatra se da je značajan udio trudnica koji su nosioci ove bakterije u genitalnoj regiji, a nemaju nikakvih tegoba", kaže i dodaje da BHSB ima gotovo svaka peta trudnica bez ikakvih smetnji. Diferenciranje skupine trudnica koje su nosioci ove bakterije neobično je važno zbog tijeka poroda i djeteta.

"Prolazom djeteta kroz porođajni kanal, dakle tijekom poroda, može doći do infekcije novorođenčeta. Ovo se događa relativno rijetko, vjerojatno stoga što se u takvih trudnica rutinski primjenjuju antibiotici u porodu - peripartalna zaštita. Ova rutinska intravenska primjena antibiotika u porodu nije garancija da do infekcije novorođenčeta neće doći, no ako do nje i dođe ona je značajno blažeg oblika od perinatalne infekcija koja bi se kod djeteta mogla razviti bez profilaktičke primjene antibiotika. U profilaktičke svrhe se uglavnom primjenjuje penicilinski antibiotici, dok se kod trudnica alergičnih na ovaj antibiotik daju druge vrste antibiotika: klindamycin, eritromycin", objašnjava.

Opasnost od sepse i pneumonije 24-48 sati od poroda

Ginekologinja dodaje da se procjenjuje da će u terminske djece svega troje od 10 000 razviti infekciju BHSB-om no neke statistike navode i nepovoljniji omjer. Glavni je problem što perinatalne infekcije uzrokovane beta hemolitičkim streptokokom grupe B (one bez profilakse) mogu biti teškog oblika, uglavnom u formi invazivne bolesti, osobito sepse i pneumonije; tipično unutar 24-48 sati od porođaja.

Prema smjernicama Hrvatskog perinatološkog društva preporučuje se preterminski (između 35.-37.tjedna) učiniti svakoj trudnici obrisak rodnice aerobno.

"Izuzetak su one trudnice koje su tijekom trudnoće u nalazima cervikalnih obrisaka i/ili urinokulture imale dokazanu infekciju ovom bakterijom. Naime, takve infekcije treba tijekom trudnoće liječiti, ali i tijekom poroda primijeniti peripartalnu zaštitu antibiotikom jer se smatra da u tih trudnica postoji i dalje, unatoč provedenom liječenju, kolonizacija porodnog kanala ovom bakterijom", kaže.

porođaj porod beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"S druge strane, u trudnica u kojih se nađe BHS grupe B u obrisku rodnice ne treba primijeniti antibiotik u trudnoći, jer takve žene nemaju simptoma niti su djeca ugrožena do poroda, tj. prolaska kroz porodni kanal, već treba primijeniti antibiotik u porodu u svrhu zaštite novorođenčeta. Naime, svrha ovog postupka je zaštititi plod od ove bakterije, a ne eliminirati bakteriju iz porodnog kanala jer se to smatra nemogućim. Upravo ovo je razlog zašto ne treba kod ovakvih nalaza primjenjivati antibiotik tijekom trudnoće, a što se u praksi dosta često viđa", objašnjava. 

Nije razlog za odgađanje ili odustajanje od trudnoće

Osim kod ovih trudnica, intrapartalna antibiotska profilaksa preporučuje se i za žene koje su prethodno rodile dijete koje je razvilo BHSB infekciju. Profilaksu treba dati i ženama u kojih obrisak nije učinjen, a koje su rodile prijevremeno (prije 37 tjedana trudnoće), imaju povišenu tjelesnu temperaturu tijekom porođaja ili prsnuće plodovih ovoja 12 sati ili više.

Ginekologinju smo pitali treba li se infekcija beta hemolitičkim streptokokom liječiti kod žena koje nisu trudne, a planiraju trudnoću.

"Takve infekcije treba liječiti ciljano, tj. prema antibiogramu. Ako pacijentica nakon toga realizira trudnoću treba je uputiti da svom ginekologu odmah navede podatak o prethodnim infekcijama urogenitalnog sustava ovom bakterijom da se učiniti adekvatna obrada (urinokultura, cervikalni obrisci, obrisak rodnice preterminski) i postupi sukladno nalazima", kaže no napominje da anamnestički podatak o postojanju BHSB infekcije prije trudnoće ne treba biti razlog za odgađanje niti odustajanje od trudnoće.

Najvažnije je učiniti potrebnu obradu i primijeniti peripartalnu zaštitu te provesti adekvatnu neonatološku skrb novorođenčeta (neonatologu napomenuti podatak o postojanju BHSB infekcije) i takvim se postupkom rizici za dijete svode na minimum.

"Ako i dođe do razvoja perinatalnog BHSB infekta on se pravovremeno otkrije i liječi te je ishod za dijete uglavnom povoljan, a klinička slika infekcije nije dramatična", kaže i naglašava da neznanje o postojanju BHSB bakterije u porodnom kanalu kod ove infekcije predstavlja najveću opasnost.

Jeste li u trudnoći išli na bris na streptokok? Podijelite svoje iskustvo na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.