Trudnoća Trudnica 23. rujna 2020.

Utjecaj COVID-19 na trudnice i njihove bebe u svijetu velik je, a evo kako ti možeš pomoći

Foto: Screenshot: Facebook/UNFPA Jemen
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim Jemena, koronavirusom su pogođene i druge države, a UNFPA (United Nations Population Fund) poziva sve da se zaštite majke, trudnice i novorođena djeca. Zdravstveni sustavi prijete kolapsom i traži se hitna isporuka spasonosne medicinske opreme

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prenosi kako je u Jemenu od 3. siječnja do 21. rujna 2020. godine zabilježeno 2.034 potvrđena slučaja zaraze koronavirusom s 588 smrtnih slučajeva.

O istome je pričao i glavni tajnik UN-a António Guterres koji je podsjetio i na svoju osobnu vezanost za zemlju, koja datira još iz njegova vremena visokog povjerenika za izbjeglice. "Nikada neću zaboraviti velikodušnost jemenskog naroda u smještaju izbjeglica", rekao je. "Otkad sam preuzeo poziciju generalnog tajnika, neprestano nastojim učiniti sve što mogu kako bih pomogao u mirnom rješavanju sukoba".

 | Author: Screenshot: Facebook/UNFPA Jemen Foto: Screenshot: Facebook/UNFPA Jemen

Posljednjih tjedana tamo je eskalirao sukob koji traje više od pet godina između koalicije koju podržava Saudijska Arabija, podržavajući međunarodno priznatu vladu, i pobunjenika Hutija službeno poznatih kao Ansar Allah. Štoviše, više je civila ubijeno u kolovozu nego bilo koji drugi mjesec ove godine, pri čemu je svaki četvrti ubijen i ozlijeđen u vlastitim domovima.

Gospodin Guterres tada je ponovio svoj poziv svim stranama na suradnju bez preduvjeta, u nastojanjima da se postigne sporazum o Zajedničkoj deklaraciji, koja se sastoji od prekida vatre širom zemlje, ekonomskih i humanitarnih mjera za izgradnju povjerenja i nastavka mirovnih pregovora, prenosi News UN.

Poziv na pomoć trudnicama, novim majkama i djeci

Osim Jemena, koronavirusom su pogođene i druge države, a UNFPA (United Nations Population Fund) poziva sve da se zaštite majke, trudnice i novorođena djeca. 

"Budući da zdravstveni sustavi prijete kolapsom, hitno isporučujemo spasonosnu medicinsku opremu kako bismo pomogli našim zdravstvenim radnicima u prvom redu da se spase majke i bebe:

  • Mi šaljemo kritične medicinske potrepštine, higijenske potrepštine i zaštitne opreme za zdravstvene radnike radi sigurnog liječenja oboljelih od koronavirusa i smanjenja rizika od infekcije, posebno među trudnicama,
  • gradimo kapacitet zdravstvenih sustava da osiguraju pristup uslugama seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama, posebno trudnicama, mladima i svim ranjivim zajednicama pogođenim pandemijom te
  • osiguravamo da trudnice i dojilje, uključujući one u karanteni, imaju prioritetnu zdravstvenu zaštitu i psihosocijalnu podršku, zaključili su.

Pomoći možeš i ti svojom donacijom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.