Trudnoća Trudnica 17. rujna 2020.

Dobar razlog zašto trudnice trebaju jesti čokoladu

čokolada, trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznato je da postoje brojne proturječne ideje o tome kakav utjecaj čokolada može imati na trudnoću. Prije se smatralo da flavanol, tvar prirodno prisutna u kakau, osigurava blagodati za zdravlje u trudnoći

Rezultati novog istraživanja pokazuju kako čokolada u trudnoći može poboljšati funkciju placente i smanjiti rizik od pojave preeklampsije. U istraživanju je sudjelovalo 129 žena koje su bile trudne 11 do 14 tjedana. Jedna polovica ispitanica konzumirala je čokoladu koja je bila siromašna flavanolima, dok je druga polovica ispitanica konzumirala čokoladu bogatu flavanolima. Sve ispitanice su konzumirale ukupno 30 g čokolade dnevno. 

trudnica, kava, čaj Možda te zanima... Novo istraživanje: Trudnice ipak smiju piti kavu Trudnoća

Prema rezultatima, u obje skupine ispitanica je primijećena bolja cirkulacija krvi u placenti i maternici od one očekivane. Međutim, nije uočena značajna razlika u riziku od preeklampsije, gestacijskog dijabetesa te težini placente i porođajnoj težini između dviju skupina što može ukazivati da flavanol zapravo nije ključni sastojak blagotvornog djelovanja čokolade

Autori istraživanja su zaključili da čokolada može imati pozitivan utjecaj na placentu te rast i razvoj ploda. Iako autori nisu objasnili koliko bi trudnice čokolade trebale konzumirati, savjetovat ćemo vas da se s vremena na vrijeme slobodno počastite ovom poslasticom. 

Možda te zanima... Zašto je dobro jesti čokoladu u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.