Trudnoća Trudnica 09. srpnja 2022.

Konačno otkriveno zašto trudnice imaju čudne želje i promjene raspoloženja!

trudnica trudnoća krastavci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nezgrapnost, česte promjene raspoloženja i neobične želje vezane za hranu normalna su pojava u trudnoći. Znanstvenici su pokušali objasniti i zašto

Trudnice imaju čudne želje, nije neobično ako pojedu cijelu teglu kiselih krastavaca. Blaženo stanje prati i nezgrapnost koja se očituje u neprestanom padanju stvari iz ruke i prolijevanju. No, najgore su ipak neprestane promjene raspoloženja. Znanost sad ima objašnjenje zašto ženski mozak u trudnoći ima drugačije 'postavke'. Jordan Gaines Lewis, neuroznanstvenica s Pennsylvania State University objasnila je za The Conversation zbog čega je trudnoća pravo 'drugo stanje'.

Ćudljivi apetit: hrana kojoj trudnice ne mogu odoljeti

Mijenjaju se želje vezane uz hranu

Sveučilište u Connecticutu napravilo je istraživanje koje pokazuje da se u raznim stadijima trudnoće mijenjaju želje vezane uz hranu. Dok su gorke i namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju, želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju.

Nije u potpunosti jasno zašto se preferencije tijekom trudnoće mijenjaju, ali se pretpostavlja da tijelo traži slaniju hranu poput čipsa jer je bogata natrijem koji je potreban kako bi se nadoknadio veći volumen krvi (do čak 50 posto više) koji kruži kroz tijelo.

Možda te zanima... Žudnja u trudnoći: Zašto si gladna 'hrane za utjehu'? Trudnoća

Nespretnost zbog opuštanja zglobova

U prvim tjednima trudnoće, ubrzano raste razina hormona relaksina koji opušta zglobove, ligamente i mišiće. To je posebno korisno kod rastezanja zdjelice tijekom porođaja. Vjeruje se da opuštanje zglobova zbog relaksina doprinosi labavijem stisku.

Tijekom zadnjih mjeseci trudnoće, trbuh raste i centar ravnoteže se pomiče prema gore. Neuronski impulsi vezani za držanje tijela, uključujući i ravnotežu i orijentaciju, mijenjaju se tijekom trudnoće pa zato dolazi do spoticanja o vlastite noge.

Vodič kroz trudničke tegobe

Promjene raspoloženja normalna su pojava

Nakon začeća, razina estrogena i progesterona ubrzano raste, a ova dva hormona nastaju i u posteljici. Poznato je da imaju snažno djelovanje na funkcioniranje mozga. Estrogen je povezan s povećanjem dopamina i serotonina u regijama mozga važnim za regulaciju emocija, ponašanja i raspoloženja. Do šestog tjedna trudnoće, njegove razine su čak oko tri puta veće nego u vrhu menstrualnog ciklusa koji isto obilježavaju promjene raspoloženja

Osim hormonskih promjena, lošem osjećaju u trudnoći doprinose i fizički stres, bol, umor i promjene u metabolizmu. Nestabilnost na nogama, ali i u glavi, promjene su koje sve buduće majke prolaze u očekivanju svog čuda. 

Možda te zanima... Zašto u trudnoći ne podnosiš svoju omiljenu hranu? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.