Školarci Škola 26. veljače 2020.

HZJZ objavio preporuke postupanja vezane uz koronavirus: Kako vrtići i škole trebaju funkcionirati

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama kada je riječ o koronavirusu u Hrvatskoj, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja proslijedilo ih je svim dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima i osnivačima. Prenosimo ih u cjelosti.

Specifične mjere zaštite vezano uz nCoV bolesti (COVID-19):

Postupci provjeravanja putnika koji ulaze u Hrvatsku definirani su na način da se osigura najveća moguća zaštita zdravlja stanovništva i putnika uz minimalno ometanje međunarodnog prometa.

Trenutno, od 24.2.2020. su na snazi preventivne mjere koje uključuju zdravstveni nadzor za osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan), Južnoj Koreji i dviju pokrajina u Italiji – Lombardija i Veneto.

Za osobe koje su unazad 14 dana boravile u kontinentalnoj Kini (tj. isključuje se Makau, Hong Kong i Taiwan) i Južnoj Koreji te oni koji su nakon 23. veljače doputovali u Hrvatsku iz pokrajina Lombardiji i Veneto u Italiji provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

  • aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)
  • u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti.

Definicija zahvaćenog područja: KINA, JUŽNA KOREJA, LOMBARDIJA I VENETO U ITALIJI.

  1. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravom djecom i učenicima koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji u anamnezi ne navode bliski kontakt s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom  domu (organiziranom smještaju) pri čemu ova djeca i učenici mogu živjeti s drugim osobama (mogu primjerice dijeliti sobu u đačkom domu s drugim djetetom).
  2. Aktivni zdravstveni nadzor nad zdravim djetetom/učenikom (bez znakova bolesti) koji dolaze iz zahvaćenih područja, a koji su bili u bliskim kontaktima s oboljelima: UVIJEK JE U SAMOIZOLACIJI kod kuće ili u đačkom domu (organiziranom smještaju) ali pri tome trebaju živjeti sami. Dakle, u đačkom domu je neophodno, kada god je moguće, organizirati da takav učenik boravi sam u sobi te da ne dijeli sobu s drugim učenicima. Također đački dom treba organizirati da takav učenik jede u svojoj sobi a ne u zajedničkom prostoru s drugima, te da ne koristi zajedničke prostorije poput sanitarnih čvorova. Ako ne žive sami ili nikako nije moguće organizirati da sam boravi u sobi u đakom domu, neophodan je boravak u ORGANIZIRANOJ KARANTENI što je za sada najbliža bolnica u kojoj je organizirana karantena.
  3. Djecu i učenike koje dolazi iz zahvaćenih područja a imaju neki od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) neophodno je tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Djeca i učenici kod kojih se provodi aktivan zdravstveni nadzor u samoizolaciji (točka 1. i 2.) ne pohađaju odgojno-obrazovne ustanove za vrijeme trajanja ove mjere zaštite.

Do daljnjega je neophodno odgoditi sve organizirane odlaske djece i učenika u zahvaćena područja, kao i organizirane susrete (primjerice sportska natjecanja) s djecom i učenicima koja dolaze iz zahvaćenih područja.

Putovanja i organiziranja druženja unutar Hrvatske za djecu i učenike i nadalje su moguća, uz uvjet da u navedenom ne sudjeluju djeca s respiratornim simptomima te uz poticanje boravka na otvorenom.

No situacija se brzo može mijenjati s obzirom na epidemiološku situaciju, te se ove preporuke mogu promijeniti, stoga molim pratite web stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno  objavljuju ažurirani podaci  vezano uz coronavirus, kao i mjere prevencije:

https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Opće mjere zaštite:

Neophodno je u organiziranom smještaju i boravku učenika, u svim odgojno-obrazovnim ustanovama, u svim prostorima gdje se odvija nastava i boravak djece, sanitarnim čvorovima te u prostorima gdje je organizirana prehrana, osigurati:

  • mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom ili korištenje dezinficijensa na bazi alkohola,
  • nedolazak u školu i predškolsku ustanovu osoblju, učenicima, djeci i osobama u pratnji koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah; sva ostala djeca i učenici uobičajeno pohađaju odgojno-obrazovne ustanove te sve školske i izvannastavne aktivnosti.

Djecu i učenike kao i ostale građane neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

  • redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
  • kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
  • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, odnosno koji imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar ristovadajana
    ristovadajana

    SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com Telefonska številka: +33 7 57 90 63 78

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.