Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. lipnja 2020.

Istraživanje: Djeca većinom obolijevaju od blažeg oblika bolesti koronavirusa

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Grupa znanstvenika koju vode stručnjaci Instituta za zdravlje djece pri dječjoj bolnici Great Ormond Street iz Londona, pratila je stanje 582 zaražene djece u dobi od tri do 18 godina iz 25 europskih zemalja.

Studije provedene u Europi koje se odnose na djecu oboljelu od Covida-19 upućuju na to da je među njima smrtnost iznimno rijetka, piše BBC. Zabilježeno je da je dosad od posljedica Covida umrlo četvero od 582 zaražene djece, od kojih je dvoje patilo od pratećih bolesti.

Uočeno je da su među djecom simptomi općenito blagi, a pojedinci testirani na koronavirus nisu ih ni pokazivali. No svako deseto dijete završilo je na intenzivnoj njezi. 

Grupa znanstvenika koju vode stručnjaci Instituta za zdravlje djece pri dječjoj bolnici Great Ormond Street iz Londona, pratila je stanje 582 zaražene djece u dobi od tri do 18 godina iz 25 europskih zemalja. Na vrhuncu epidemije u travnju svi su oni bili pozitivni na koronavirus, a četvrtina ih je imala prateće zdravstvene probleme.

Možda te zanima... Infektolog Tešović objašnjava zašto je bolest uzrokovana koronavirusom blaža kod djece Vrtić

Od četiri preminula djeteta (0,69 posto uzoraka) nijedno nije bilo mlađe od 10 godina, a dvoje među njima bolovalo je od drugih bolesti.

Više od polovine djece obuhvaćene studijom trebalo je bolničko liječenje, a 8 posto ih je završilo na intenzivnoj skrbi. Djeca su najčešće imala temperaturu (65 posto), infekciju gornjih dišnih puteva (54 posto), upalu pluća (25 posto) i gastrointestinalne simptome (22 posto). Oko 16 posto djece, testirane jer su ostvarila kontakt sa zaraženom osobom, nije pokazivalo nikakve simptome.

"Prema dosada dostupnim podacima, bolest uzrokovana novim koronavirusom (COVID-19) u djece i adolescenata blaža je nego u odraslih. Simptomima podsjeća na običnu prehladu i u gotovo svih oboljelih dolazi do spontanog oporavka unutar jednog do dva tjedna", objasnio je prof. dr. sc. Goran Tešović, dr. med., spec. pedijatrijske infektologije, subspecijalist intenzivne medicine, koji nam je pojasnio da dosada kod djece mlađe od devet godina nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, dok je u djece i adolescenata dobnog raspona 10 do 19 godina, smrtnost 0,2%, što je značajno niže nego u odraslih.

djeca plaža sunce sunčanje Možda te zanima... Vitamin D mogao bi smanjiti respiratorne infekcije Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.