Trudnoća Trudnica 07. travnja 2020.

Od 48 testiranih trudnica u Hrvatskoj, 5 ih je pozitivno na koronavirus

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zaražene su i dvije bebe. Dosad najmlađa pacijentica koja je oboljela u RH je beba od tek dva i pol mjeseca u Karlovačkoj županiji. Beba je imala blage simptome bolesti

U Hrvatskoj su dosad na novi korona virus testirane tri rodilje i 48 trudnica od kojih je njih pet pozitivno na ovu bolest, odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Večernji List.

"Izvješća dosad opisana o ishodima trudnoća i načinu poroda u svijetu su relativno oskudna. Naš je dogovor da će se prvoj trudnici koja dođe kod nas učiniti carski rez jer, prema izvješćima iz svijeta, uglavnom su se trudnoće oboljelih žena dovršavale carskim rezom i ishod je bio dobar. Zasad nije dokazan prijenos putem posteljice na dijete niti prijenos majčinim mlijekom. Ima jedan znanstveni rad s devet trudnica gdje su uzimali uzorke plodne vode i posteljice te su svi nalazi bili negativni iz čega oni zaključuju da prijenosa nema. No, ponavljam, sve su to mali brojevi, a da bismo imali konkretniji stav, moramo imati puno veći broj ispitanica", objašnjava za Večernji List doc.dr.sc. Gordan Zlopaša iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Možda te zanima... RODA objavila smjernice za trudnice u doba pandemije Trudnoća

Zaražene su i dvije bebe. Dosad najmlađa pacijentica koja je oboljela u RH je beba od tek dva i pol mjeseca u Karlovačkoj županiji. Beba je imala blage simptome bolesti i nakon kratkog boravka u bolnici otpuštena je kući. 

"Najmlađe je dijete od dva i pol mjeseca koje je zbog dobrog stanja otpušteno doma, nema nikakvog specifičnog liječenja već se samo prati stanje. Dijete nema temperature, ima blage respiratorne simptome i dobro je", kazao je infektolog, dr. Luka Jerković.

"Koronom je zaraženo i dijete od četiri mjeseca. Ono se zarazilo od majke. I majka i dijete su dobro. Nemaju simptoma. Pratimo ih", rekao je Krunoslav Capak. 

Možda te zanima... U rodilištima nema pratnje na porodu, posjeta, trudničkih tečajeva i postupaka MPO Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.