Beba Zdravlje i njega bebe 21. srpnja 2020.

Beba stara 10 dana koju je u Zagrebu rodila Covid pozitivna majka ipak zaražena koronavirusom

Foto: Emica Elvedij/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prva beba koju je u Zagrebu rodila Covid pozitivna majka ipak zaražena koronavirusom

U posljednja 24 sata u Zagrebu je od koronavirusa zaražena jedna osoba. Riječ je o bebi staroj deset dana, prvoj bebi u Hrvatskoj koju je rodila Covid pozitivna majka.

"To je prva beba koja je u Hrvatskoj zabilježena Covid pozitivna. Trudnica je bila Covid pozitivna, a prema našim informacijama, dijete je klinički dobro", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar te istaknuo je kako se radi o bebi, koja je prije 10 dana došla na svijet u KB Sveti Duh. 

Možda te zanima... Trudnica pozitivna na koronu rodila u Zagrebu: Testirala se slučajno i nema simptome Trudnoća

Prvi porod zaražene trudnice u KB Sveti Duh sukladno svjetskim preporukama

'Majka je rodila vaginalno sukladno svim svjetskim preporukama i prema smjernicama Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju. Ovo je prvi zabilježen slučaj u Hrvatskoj, ali pitanje je koliko trudnica je već rodilo, a da su možda bile asimptomatske poput ove mame', rekla nam je Daniela Drandić iz Udruge Roda.

"Porod nije bio iznenađenje jer smo s trudnicom još od prošlog vikenda bili u svakodnevnom kontaktu. Napravili smo rutinsku kontrolu do porođaja, a razmišljali smo i o tome da idemo na indukciju odnosno potaknuti porođaj. No ginekološka slika to nije dopuštala, tako da je gospođa rodila vaginalno. Carski rez o kojem su početkom epidemije pisali u stranim medijima nije dolazio u obzir jer za njega nije bilo nikakvih indikacija. Trudnoća je bila u terminu, a sve je bilo gotovo sa svega sat i pol vremena", izjavio je za 24sata prof.dr.sc. Berivoj Mišković, prim.dr.med., predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo u KB Sveti Duh.

"Pripremili smo sve od transporta do ulaska u bolnicu, a za nju smo pripremili i staru rađaonu kako bismo ograničili kontakt s bilo kojim drugim pacijentom. Porod je zaista bio rutinski, a jedini je problem što je porodničaru koji je bio dežuran bilo teže raditi zbog sve dodatne opreme", pojasnio je prof. Mišković.

Možda te zanima... Infektologinja o koronavirusu kod trudnica, beba i djece: Većinu djece u Hrvatskoj zarazili su odrasli, ne obrnuto Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.