Trudnoća Trudnica 15. srpnja 2014.

Trudnoća, more, sunce: što je dopušteno, a što zabranjeno?

trudnica plaža
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu Klokanice buduće mame pitaju se je li trudnicama preporučljivo ljetovati na moru te raspravljaju kakvo ponašanje treba izbjegavati, a ginekologinja dr. Ulla Marton objašnjava zašto more ima blagotvoran učinak na tijelo te zašto ne treba izbjegavati plivanje u moru

Do kojeg mjeseca trudnoće se smije kupati u moru, kako se nositi s ljetnim vrućinama, kakvo ponašanje trudnica na moru treba izbjegavati, samo su neka od pitanja o kojima raspravljaju buduće mame na forumu Klokanice.

Čitateljica MumToBe, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, zatražila je savjet drugih trudnica na što bi na ljetovanju trebala pripaziti, a većina sadašnjih i bivših trudnica preporučila joj je kupanje na moru uz uvjet da je trudnoća uredna.

"Ja sam bila ljetna trudnica i skoro cijelo ljeto sam bila na moru, kupala sam se, no nisam se previše izlagala suncu. Prije sam se posavjetovala sa svojom doktoricom koja mi je dala par uputa. Dakle, da ne budem predugo u vodi, pogotovo ako je hladna, da biram plaže s manje ljudi, da mijenjam kupaći kostim nakon kupanja. Naravno, to sve može pod pretpostavkom da je trudnoća uredna i bez komplikacija. Uglavnom, more mi je zaista olakšalo te zadnje mjesece trudnoće", piše katarinaV. I čitateljica branka kupala se u moru do samog kraja trudnoće i šali se kako je "samo vodila bebu na kupanje".

Ako se radi o urednoj trudnoći, plivanje preporučuje i Mamilyn Monroe navodeći kako blagotvorno djeluje na cirkulaciju, jačanje leđnih i nožnih mišića i kralježnice.

Da ljetovanje na moru trudnice ne trebaju izbjegavati, kaže i ginekologinja dr. Ulla Marton.

"Ukoliko se radi o urednom tijeku trudnoće, znači da trudnica nema povišeni tlak, neregulirani dijabetes, nereguliranu hormonsku funkciju štitne žlijezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko sijelo posteljice ili mogućnost prijevremenog poroda ili bilo koje ugroženosti ploda kao što je primjerice zastoj rasta ploda, trudnice mogu putovati. No, svakako put do destinacije kao i samo ponašanje na destinaciji buduća majka treba prilagoditi sebi i svojim tjelesnim mogućnostima, stalno osluškujući svoje tijelo. Putovanje bilo kojim prometnim vozilom zahtjeva odmor svakih 1,5 do 2 sata uz lagano rastezanje, šetnju i okrijep", preporučuje dr. Marton.

Blagotvoran učinak na tijelo

Ginekologinja kaže kako kupanje u moru ne predstavlja prepreku i ne može uzrokovati probleme tijekom trudnoće. Naprotiv, more ima blagotvoran učinak na tijelo, a kupanje omogućuje primjerenu tjelovježbu trudnici. Ipak, treba pripaziti na temperaturu mora.

"U svakom slučaju kupanje u moru znatno je prihvatljivije od kupanja u bazenima i toplicama. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbjegavati turske kupelji, mokre i suhe saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje jakuzzija", savjetuje ginekologinja.

Unatoč tome što je kupanje u moru znatno sigurnije i prihvatljivije od kupanja u bazenima, čitateljica Boobie imala je tragično iskustvo nakon kupanja u moru. Naime, dobila je bakteriju escherichiju coli zbog koje je dobila trudove i oni se više nisu mogli zaustaviti. Nažalost, u 20. tjednu trudnoće izgubila je bebu.

Čitateljice na forumu Klokanice raspravljaju i o tome trebaju li buduće mame nositi trudničke kupaće kostime, a piper se pita isplati li se kupovati novi kupaći kostim samo zbog pokrivala za trbuh.

"Buša mi je baš otvorena pa si sad razmišljam isplati li se davati novce za taj trudnički badić koji ima ono pokrivalo za trbuh…Mislim, što se mene osobno tiče, meni ne smeta ako mi se trbuh vidi, ali su ljudi malo naporni jer odmah svi bulje pa je možda jedino zbog toga taj trudnički malo prihvatljiviji", napisala je piper. Druge trudnice savjetuju joj neka ne skriva trudnički trbuh, već neka ga ponosno prošeta po plaži.

"Samo ti prošeći svoj trbuščić, još si nešto i nacrtaj na njega pa neka svi gledaju!", podržala je čitateljica renata zabrinutu piper.

Ono na što bi buduće mame svakako trebale obratiti pažnju, napomenula je dr. Marton, jest da mijenjaju mokre kupaće kostime s ciljem prevencije upale mokraćnog mjehura koja je znatno češća tijekom trudnoće.

Pripaziti na dovoljan unos tekućine

Čitateljicu Guga zanima i koje kreme za sunčanje mogu koristiti trudnice, a većina naših forumašica piše joj kako su koristile istu kremu kao i inače. Ginekologinja, pak, preporučuje da se preparat za sunčanje dobro promotri, odnosno prouči deklaracija te da se koriste preparati koji su preporučljivi za malu djecu i bebe. Koristiti se mogu i preparati koji su dizajnirani i atestirani za trudnice.

"Izlaganje suncu mora biti primjereno kao i kod svih, upravo zbog danas poznatih problema kože koje može uzrokovati pretjerano izlaganje suncu. Idealno je vrijeme do 11 sati prije podne kao i nakon 16 sati poslijepodne, a zbog moguće dehidracije važan je stalni unos tekućine", kaže dr. Marton.

Ginekologinja općenito preporučuje izbjegavati pretjerano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekline, sunčanicu uz zimicu i tresavicu te dehidraciju uz pad razine elektrolita koji mogu izrazito ugroziti majku, ali i trudnoću.

"Stoga oprez, nemojte zaboraviti adekvatan unos tekućine i to tri do četiri litre dnevno uz puno voća i povrća svakih dva do četiri sata. Vožnja motornim čamcima i gliserima nije preporučljiva u drugoj polovici trudnoće , kao ni skijanje na vodi, a skakanje na glavu zbog prilagodbe tlaka majke može dovesti do nesvjestice. Plivanje mora biti uravnoteženo i primjereno tjelesnoj kondiciji majke", savjetuje dr. Marton te dodaje kako su, ako je trudnoća uredna, strah i predrasude jedini su razlozi zbog kojih neki vjeruju da je za trudnice kupanje u moru opasno.

"Uživajte u moru I njegovim blagodatima kao i u svojoj trudnoći", preporučuje ginekologinja. 

Kakvo je vaše iskustvo s ljetovanjem tijekom trudnoće? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.