Trudnoća Trudnica 20. prosinca 2017.

Trudna sam s oženjenim muškarcem i ne želim ga navesti kao oca

trudnica, trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl. iur. Jadranka Alač odgovara trudnoj čitateljici koja su njena prava, ali i koja su prava oca i djeteta, u slučaju ako odluči ne navesti ime oca kod prijave djeteta

Rastavljena sam i imam dvije punoljetne kćeri koje su s ocem. Podstanar sam i radim. U vezi sam s oženjenim muškarcem već četiri godine. Ostala sam trudna i ne želim pobaciti jer sam već s njim imala jedan abortus. Želim zadržati dijete i njega ispisati iz svog života. Uopće ne želim njega navesti kao oca kad rodim. Imam 43 godine. Ne želim da sudjeluje u bilo kojem segmentu mojeg života. On to dijete ne želi, a ja sad brinem kako dalje. Koja su moja prava, a koja njegova? Imam li kakvo pravo na financijsku i stambenu pomoć od države?

Postoji zakonska mogućnost da vi kao majka djeteta po rođenju ne navedete prilikom prijave rođenja ime osobe koja je otac djeteta. Ipak, to povlači određene zakonske posljedice jer je Obiteljskim zakonom propisano da dijete ima pravo znati tko mu je otac. Stoga će nadležni matičar kojem činjenica rođenja djeteta bude prijavljena o tome da otac nije upisan obavijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb koji će vas kao majku djeteta pozvati da se očitujete o identitetu djetetovog oca i upozoriti vas na djetetova prava i vašu obvezu kao majke da je u dobrobiti djeteta. Ako biste vi u tom slučaju dali svoju pismenu suglasnost, Centar će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak radi utvrđenja očinstva pred nadležnim sudom.

par, beba, obitelj Možda te zanima... Korak po korak do prijave djeteta nakon rođenja Roditelji

Ujedno treba uzeti u obzir činjenicu da i dijete sve do svoje 25. godine ima pravo pokrenuti postupak radi utvrđenja očinstva njegovog oca pred Sudom. Tužbu radi utvrđenja očinstva može podnijeti, osim djeteta i vas osobno, i nadležni Centar za socijalnu skrb, kao i osoba koja sebe smatra ocem. Stoga, ako je to vaša jednostrana odluka, i dalje postoje prema našem važećem zakonu druge osobe koje su ovlaštene podnijeti navedeni postupak radi upisa očinstva djeteta, te to valja imati na umu prilikom donošenja takve odluke. 

trudnica laptop | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vi kao majka možete podnijeti tužbu za utvrđenje očinstva (ako biste se naknadno za to odlučili) do djetetove 18. godine. Isti rok vrijedi i za podnošenje tužbe radi utvrđenja očinstva koju bi podnio nadležni Centar za socijalnu skrb, a dijete takvu tužbu može podnijeti osobno do njegove 25. godine. 

Pet posto očeva odgaja djecu koja nisu njihova biološka

U slučaju da ne prijavite osobu koja je otac djeteta prilikom upisa djeteta, to znači da nemate od istog pravo niti tražiti obvezno uzdržavanje - alimentaciju, a ukoliko bi otac želio viđati dijete i s njim ostvarivati kontakt, onda bi se moglo očekivati da bi otac mogao u budućnosti pokrenuti postupak radi svog upisa kao oca u matičnim evidencijama. Naime, takav upis bi mu dao pravo da pokrene i druge odgovarajuće postupke kod Suda i Centra radi ostvarivanja svojih prava na druženje i susrete s vašim zajedničkim djetetom, a ujedno bi time postao i obveznik plaćanja uzdržavanja za dijete. Za upis imena oca u matične evidencije vezuju se i druga zakonska prava i obveze, primjerice međusobno pravo nasljeđivanja, pa vas molim da tu svoju odluku zaista dobro preispitate prije nego definitivno odlučite da će djetetu biti zanijekano pravo znati tko mu je otac. 

samohrana majka, djeca Možda te zanima... Ima li samohrana majka pravo na socijalnu pomoć? Roditelji

Vezano za vaše pitanje pomoći od strane države, na stambenu pomoć nemojte računati, a glede ostalih prava, imate pravo na dječji doplatak, ali i to opet ovisi o visini vaših primanja i o tome imate li izvan tih vaših primanja još kakve vrijednije imovine, nekretnina, pokretnina, ušteđevine i slično. Savjetujem vam da se s tim upitom obratite nadležnom Centru za socijalnu skrb jer se pravo na socijalnu pomoć procjenjuje s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja, kao što sam navela, prvenstveno od vaših primanja.

Želim vam svako dobro, te se nadam da ćete zaista donijeti odluku koja je u najboljem interesu kako za vas, tako posebno za vaše dijete.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Happy

  Kako si se uopće mogla dovesti u situaciju da budeš u vezi sa oženjenim i još k tome da zatrudniš???? Možeš ti pričati da bi otišla i da ga nećeš navesti kao oca i bla, bla, ali osobe poput tebe nisu sposobne same prolaziti kroz život i postaju ovisne o nekim s kim su u vezi (kakvoj god), u tvom slučaju, u vezi sa tim oženjenim muškarcem. A taj koji se već 4 godine nije razveo, svojevoljno se ni ne želi razvesti (čudi me kako osoba koja ima neko životno iskustvo iza sebe taj dio nije shvatila??), i to će napraviti samo u slučaju kada žena pokrene razvod, a ja sam prva koja bi joj rado rekla u koju ju je situaciju on doveo iz razloga što sam i sama bila u toj situacij (prevarena žena s dvoje male djece, a on je "sa strane" imao djecu i održavao vezu i nije htio pokrenuti razvod). A osobu koja je poput tebe, mojoj djeci napravila nešto što ti trenutno radiš za mene nije osoba. Ne ulazim u to kakva si ti, niti sudim, ali iz kog razloga bi te netko trebao žaliti?? Suoči se sa sobom i sa posljedicama onoga što si napravila, sama sa sobom trebaš raščistiti neke stvari i ženo, poradi na samopouzdanju, jer do ovog ne bi niti došlo da si ti imalo cijenila samu sebe... Postala si ovisnik osobe kojoj si bila sam zabava koju je mogao iskorištavati kada i na koji način je htio (zabava bez brige i obaveza)... Moraš sama sa sobom riješiti neke stvari i svakako, kao što ti u savjetu piše, mislim da ne bi trebala kriti išta, ne bi trebala kriti oca jer koliko si ti odgovorna za situaciju, toliko je i on... Nisi sama to napravila, oboje ste sudjelovali u tome... Budi iskrena sa sobom i sa tim djetetom, ojačaj na svom samopouzdanju i možda se "izvučeš" sa osmijehom na licu... A ne sa ovisnošću o toj spodobi (sorry, ali za mene su takvi muškarci samo spodobe, čak ni ne zaslužuju da ih se zove muškarcima)... Good luck u svakom slučaju

 • Avatar Ugolina
  Ugolina

  znaci dovela si se u situaciju da si u 4 god u vezi s ozenjenim??? uz to jednom pobacila, podstanar i razvedena...ukratko draga moja dopusti da ti bacim par činjenica: 1. izgubila si 4 vrjedne godine u kojima si mogla se srediti s normalnim zivotom pa i moguce normalnim partnerom 2. garantiram da ces ga zvati nakon mjesec dva jer u toj situaciji solo odgoj je gotovo nemoguc 3. za ubuduce kada ti se neka tvoja ideja ucini mudrom..napravi dijamentralno suprotno  4. to djete osudujes na bananu od zivota.. 5. lik koji 4 god vara zenu a ne razvede se je klosar 😂😂😂😂

 • ninjo

  znaci dovela si se u situaciju da si u 4 god u vezi s ozenjenim??? uz to jednom pobacila, podstanar i razvedena...ukratko draga moja dopusti da ti bacim par činjenica: 1. izgubila si 4 vrjedne godine u kojima si mogla se srediti s normalnim zivotom pa i moguce normalnim partnerom 2. garantiram da ces ga zvati nakon mjesec dva jer u toj situaciji solo odgoj je gotovo nemoguc 3. za ubuduce kada ti se neka tvoja ideja ucini mudrom..napravi dijamentralno suprotno  4. to djete osudujes na bananu od zivota.. 5. lik koji 4 god vara zenu a ne razvede se je klosar

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.