Trudnoća Trudnica 03. ožujka 2024.

Seksualna terapeutkinja otkrila prednosti orgazma u trudnoći

Foto: Unsplash ; Prednosti orgazma u trudnoći
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dobra vijest za buduće mame: Za većinu trudnica, orgazam je u potpunosti dobrodošao! Ustvari, orgazam u trudnoći može biti nevjerojatan zbog mnogih razloga, a u nastavku pročitaj neke od njih

"Seks u trudnoći dobar je za vaše tijelo, vašu sliku o tijelu, vaše otkucaje srca i vaš odnos s partnerom", govori seksualna terapeutkinja Lou Paget, čiji bestseler 'Hot Mamas' već godinama osnažuje buduće mame u spavaćoj sobi. "Prednosti su jednake kao i kada niste trudne, ali možda još i veće", dodaje terapeutkinja. 

Seks u trudnoći Možda te zanima... Seks u trudnoći: Je li siguran i do kojeg mjeseca trudnoće se smije imati odnose? Trudnoća

Zbog mnogih strahova i mitova, žene mogu oklijevati kad je u pitanju orgazam, ali ako ti je liječnik dao do znanja da je trudnoća uredna, nemaš rizik od prijevremenog poroda i nemaš neke druge komplikacije - nema razloga zbog kojeg ne bi mogla imati seksualne odnose tijekom trudnoće. Ovo su četiri razloga zbog kojih je orgazam dobar za trudnice:

seks | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

1. Tvoji orgazmi mogu biti snažniji

"Mnoge žene su mi rekle kako bi željele da ponovno imaju orgazme kao u trudnoći jer su tijekom trudnoće bili puno snažniji", govori terapeutkinja. Neke žene iskuse višestruke orgazme po prvi put u životu. No, bez obzira radi li se o višestrukim orgazmima ili ne, osjećaji se povećavaju jer su genitalno područje i područje zdjelice ispunjeni krvlju, čime se pojačavaju sve vrste stimulacije. 

Zašto je orgazam u trudnoći snažniji?

2. Raspoložena si za seks

Istraživanje provedeno u The Journal of Sexual Medicine otkrilo je kako je 40 posto žena imalo veću seksualnu želju tijekom trudnoće nego prije trudnoće. "Tu želju možemo zahvaliti jakom koktelu hormona - progesterona i estrogena (čak i testosterona tijekom drugog tromjesečja)", govori terapeutkinja i dodaje kako su grudi veće, bradavice osjetljivije, postoji veći energizirajući protok krvi u području zdjelice i veća je vjerojatnost za prirodnim lubrikantom. "Vaše nove obline također vas mogu činiti privlačnijima i naravno, ne morate se brinuti o kontracepciji."

Možda te zanima... Seks u trudnoći: Položaji koje treba isprobati i izbjegavati Trudnoća

3. Seks je 'borac protiv stresa'

"Orgazmi pridonose naletu adrenalina, koji zatim pridonosi super otpuštanju stresa", govori terapeutkinja. Istraživanja su pokazala kako seks pomaže smanjivanju krvnog tlaka, čineći te smirenijom i može čak smanjiti rizik od srčanog udara. "A ono najbolje, barem što se tiče trudnica - seks je toliko opuštajuć da vam pomaže u spavanju", dodaje. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

7 najčešćih pitanja o seksu tijekom trudnoće

4. Održava vezu živom i strastvenijom

"S bračnog stajališta, uvijek je dobro povezati se sa svojim partnerom na najintimnije načine", objašnjava terapeutkinja. Ne samo da seks vraća osjećaj normalnosti u inače burno razdoblje vaših života, već doslovno, kemijski, zbližava parove, zahvaljujući oslobađanju oksitocina, tzv. hormona ljubavi. Istraživanja su pokazala da oksitocin povećava emocionalnu privrženost i čini nas suosjećajnijima, punima podrške i povjerenja - sve ono što je potrebno za čvrstu vezu. 

trudnica trudnoća par Možda te zanima... Romantika i bliskost su važni u trudnoći Trudnoća