Trudnoća Trudnica 14. travnja 2016.

Romantika i bliskost su važni u trudnoći

trudnica trudnoća par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi bračni odnosi u određenoj mjeri prolaze kroz promjene prioriteta nakon što dijete stigne u život supružnika, no istraživanja pokazuju da je šok te promjene znatno manji ako parovi otpočnu taj proces još u trudnoći

Svi bračni odnosi u određenoj mjeri prolaze kroz promjene dinamike i preraspoređivanje prioriteta nakon što dijete stigne u život supružnika, no istraživanja pokazuju da je šok te promjene većinom manji ako parovi otpočnu taj proces još u trudnoći. Iako vam se, dakle, čini da promjena koju opažate nije pozitivna, bolje je da je doživite sada nego nakon rođenja djeteta.

Nemojte zanemariti odnos s partnerom

Parovi koji previše romantično shvaćaju pomisao na sretnu tročlanu obitelj i koji uopće ne očekuju narušavanje romanse, često se teško suočavaju sa stvarnošću života uz zahtjevno novorođenče. No, iako je zaokupljenost trudnoćom i očekivanjem osobitog iskustva porođaja posve normalna i zdrava – ne bi trebali dopustiti da to novo područje života potpuno isključi sva ostala, a osobito ono najvažnije među njima: vaš odnos s partnerom.

Učinite nešto nevezano za porođaj ili dijete

Sada je vrijeme da naučite uskladiti skrb i hranjenje djeteta te skrb i hranjenje svojeg braka. Nastojte redovito održavati romansu. Barem jednom tjedno zajedno učinite nešto posve nevezano za porođaj ili dijete – pogledajte film, večerajte u restoranu, posjetite neku galeriju. Dok kupujete odjeću za dijete, svratite na odjel muške odjeće i suprugu kupite nešto posebno (i neočekivano).

Kada sljedeći put izlazite iz liječnikove ordinacije, iz torbice izvucite dvije ulaznice za predstavu koju suprug želi pogledati ili sportsku priredbu koju bi volio pogledati. Za večerom barem neko vrijeme provedite tako što ćete ga upitati kako je proveo dan, ispričati mu kako ste ga vi proveli ili raspravljati o udarnim vijestima – te izbjegavati upustiti se u razgovore o djetetu.

Dodiri održavaju bliskost

S vremena na vrijeme u krevet ponesi ulje za masažu i međusobno se masirajte; takvi će dodiri održati bliskost čak i ako niste raspoloženi za seks. Raspirivanje romanse neće umanjiti posebnost očekivanog događaja, već će vas oboje podsjetiti da se život ne sastoji samo od tečajeva za buduće roditelje i kupnje odjeće za dijete.

Imajte to na umu pa će vam biti lakše održavati ljubavni žar kada se u dva sata u noći budete izmjenjivali pokraj kolijevke. A taj ljubavni žar je, naposljetku, upravo ono što će život u ugodnom gnijezdu koje pripremate za dijete učiniti veselim, sretnim i sigurnim. 

Možete pročitati još savjeta kako lakše održati romansu s partnerom, čak i tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće, u knjizi ''Što očekivati u trudnoći" u izdanju VBZ-a.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.