Roditelji Tatina zona 13. svibnja 2017.

Otkrivena tajna dobrog seksa u braku

tata, kućanski poslovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Parovi koji ravnopravno dijele obaveze oko djece ne samo da imaju najkvalitetniju vezu nego i najaktivniji seksualni život

Vjerojatno znate da seksi donje rublje ili slanje seksi poruka i slika može osvježiti vaš seksualni život. No novo istraživanje otkriva još jedan način kako roditelji male djece mogu poboljšati svoj seksualni život, a rješenje je u tome da i tata ravnopravno s mamom sudjeluje u brizi oko djece.

Sociolozi sa Sveučilišta američke savezne države Georgia analizirali su podatke 487 heteroseksualnih parova koji su sudjelovali u velikom istraživanju o braku i vezama. Otkriveno je da parovi koji ravnopravno dijele obaveze oko djece ne samo da imaju najkvalitetniju vezu nego i najaktivniji seksualni život.

seks, par Možda te zanima... Seks nakon rođenja djeteta bolji je nego prije! Roditelji

U istraživanju su roditeljima bila postavljena pitanja o njihovim obavezama u brizi za djecu, razini konflikta u vezi, učestalosti seksualnih odnosa te zadovoljstvu učestalosti. Briga o djeci bila je definirana u tri dimenzije – fizička/emotivna, interaktivna i pasivna (čuvanje i nadziranje djece), a pratilo se četiri zadatka – uključujući tko je odgovoran za postavljanje pravila, tko primjenjuje pravila i daje kazne, tko hvali djecu te tko se igra s djecom.

Žene nisu zadovoljne ako većinom one brinu o djeci

Rezultati istraživanja bili su podijeljeni prema tome tko brine o djeci: većinom mama, većinom tata ili oboje roditelja jednako.

Kod parova gdje je žena većinom brinula o djeci, odnosno 60 posto anketiranih, ispostavilo se da su bili najmanje zadovoljni seksom i vezom.

"Jedno od najvažnijih otkrića je da su najproblematičniji odnosi i da najgore djeluje na kvalitetu veze i seksualnog života upravo činjenica da samo žena većinom brine o djeci", rekao je voditelj istraživanja Daniel L. Carlson.

Iako su najmanje zadovoljni seksualnim životom bili oni muškarci koji su u svojim obiteljima preuzeli većinu brige oko djece, njihove žene prijavile su najviše seksualno zadovoljne – a zadovoljstvo kvalitetom veze, učestalosti seksa i zadovoljstvo učestalosti bilo je visoko za oboje roditelja koji su ravnopravno sudjelovali u brizi oko djece. 

"Zaključujemo da je za muškarce jako važno da su uključeni. Za oba spola važno je da otac sudjeluje ili dijeli obaveze oko brige za djecu", rekao je Carlson.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.