Trudnoća Trudnica 16. listopada 2018.

Roda prikupila preko 400 svjedočanstva žena i nastavlja dalje

Foto: Facebook/RODA - Roditelji u akciji
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga RODA prikupila je više od 400 traumatičnih iskustva žena samo u dva dana i predala ih ministru Milanu Kujundžiću u Ministarstvu zdravstva, ali i pokrenula novu akciju #ostavimotrag

Nakon što je zastupnica Hrvatskog sabora Ivana Ninčević-Lesandrić iznijela svoje iskustvo kiretaže bez anestezije nakon spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće te to opisala kao "najgorih 30 minuta svojeg života", žene su počele javno istupati s traumatičnim iskustvima iz hrvatskih bolnica. 

Možda te zanima... Saborska zastupnica: Nisam jedina žena kojoj su radili kiretažu bez anestezije Trudnoća

Udruga RODA priče je predala Ministarstvu zdravstva

Udruga RODA odlučila je ponovno pokrenuti svoju akciju #PrekinimoŠutnju kako bi osvijestila da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno. U samo dva dana prikupili preko 400 traumatičnih svjedočanstava žena te su ih u ponedjeljak predali ministru Milanu Kujundžiću u Ministarstvu zdravstva. Pomoćnik ministra Vilim Beroš u jučerašnjoj emisiji Otvoreno rekao je da će se inspekcije slati po Rodinim prijavama, ali i onim budućima koje stignu. "Apeliramo na sve one koji smatraju da su ugroženi ili su imali neprimjereno iskustvo, da nam se jave. Ako one imaju ime i prezime liječnika, ime ustanove, nama će olakšati posao", rekao je u Otvorenom. Na pitanje koliko će se morati čekati na prve rezultate, podsjetio je na veliki inspekcijski nalaz 2015. godine koji je trajao preko 10 mjeseci.

Možda te zanima... Ginekolog: 'Kiretaža bez anestezije može dovesti do još većih komplikacija i šoka' Trudnoća

Sve ove priče, ali i Udruga RODA, podsjetile su da se u hrvatskim bolnicama mnogi postupci rade bez anestezije. "Podsjećamo, postupci koji se u velikom broj zdravstvenih ustanova bez ponuđene opcije ili korištenje anestezije ili analgosedacije uključuju: vađenje jajnih stanica (punkcija folikula) u postupcima potpomognute oplodnje, odstranjivanje materijala iz maternice nakon spontanog pobačaja (kiretaža) ili kod prekida trudnoće na zahtjev, rezanje epiziotomije i šivanje rupture međice (pucanje) nakon vaginalnog poroda", piše na njihovim stranicama.

Možda te zanima... Rodilište ne smije biti mjesto straha: Kako prepoznati nasilje na porodu? Trudnoća

Pozivaju sve žene da ostave svoj trag #ostavimotrag

Danas je Udruga RODA odlučila ići korak dalje sa svojom akcijom te pozivaju sve žene da ostave svoj trag #ostavimotrag"Znamo da i vi želite pružiti podršku ženama koje prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije. Pozivamo vas stoga da to sljedećih dana učinite ostavljajući crveni trag - otisak svojega dlana - u svim javnim prostorima koje posjećujete. Neka to budu bolnice i domovi zdravlja, ali i sudovi, fakulteti, kulturne ustanove i različita javna mjesta vidljiva što većem broju ljudi", piše u njihovoj objavi na Facebooku.

bolnica, operacija Možda te zanima... Pismo Vladi i ministru: Radili su mi kiretažu bez anestezije Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.