Trudnoća Liječenje neplodnosti 12. srpnja 2017.

Pismo Vladi i ministru: Radili su mi kiretažu bez anestezije

bolnica, operacija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zagrepčanka Marija Dadić, kojoj su nakon spontanog pobačaja u hitnoj ambulanti Petrove bolnice napravili kiretažu bez anestezije, napisala je otvoreno pismo Vladi i ministru Kujundžiću, a pokrenuta je i peticija

Zagrepčanka Marija Dadić prošli tjedan je doživjela spontani pobačaj te je nakon toga došla na čišćenje u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Međutim u toj ustanovi napravili su joj kiretažu bez ikakve anestezije. Zbog komplikacija ponovno je došla u bolnicu te je opet obavljena  kiretaža. Nakon teškog iskustva napisala je otvoreno pismo Vladi i ministru Kujundžiću, a pokrenuta je i peticija za obavezno korištenje anestezije kod ovakvih medicinskih postupaka.

Prenosimo njeno pismo u cijelosti:

"Poštovana Vlado Republike Hrvatske, prvenstveno ministre Kujundžiću.

Nedavno sam imala spontani pobačaj i došla na čišćenje u hitnu ambulantu Petrove bolnice. Zbog vaših odredbi radili su mi kiretažu bez ikakve anestezije. Sad vi meni recite smatrate li to ljudskim i humanim? Bi li ikad pristali da vaša žena, sestra, kćer proživi takvu bol da joj se radi kiretaža na živo? Naravno bez obzira na pretrpljeni psihički šok zbog gubitka djeteta, ja sam se istinski trudila surađivat na zahvatu jer je to za moje dobro. Ali, naravno to previše boli da bi žena mogla biti mirna kao "bubica" dok joj na živo otvaraju grlić maternice i čiste sadržaj (sreća vaša muško ste pa nikad niste saznali koja je to bol). 2 sata nakon odrađene kiretaže pustili su me doma, ali nakon 2 dana ponovno se javljaju bolovi, krvarenje i ugrušci i ja se naravno vratim na hitnu. Naravno kiretaža nije bila učinjena kako treba i pošto je doktorica vidjela u kojem sam psihičkom i fizičkom stanju zaprimljena sam u bolnici kako bi bila ponovno kiretirana ovaj put u sali uz opću anesteziju. Sad vas ministre molim pojasnite mi zašto ja plaćam svaki mjesec dopunsko zdravstveno osiguranje koje vidim želite i poskupit. Na temelju čega? Na temelju toga što čak i kod zubara za puno bezbolniji zahvat dobijem lokalnu anesteziju a u hitnoj za jednu kiretažu ne dobijem ništa više nego ketonal i Normabel? Molim vas ministre, sjetite se da jednoga dana na mome mjestu može biti netko od vaše obitelji. Uključite ljudskost i odobrite korištenje anestezije u hitnoj ambulanti Petrove bolnice. Ono što sam ja proživjela ne želim da itko ikada proživi. Lijep pozdrav.

Žene neka nijedna više ne mora proći kroz ovo.", napisala je Marija Dadić na Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske.

Ako i vi imate priču, javite nam se na e-mail klokanica@klokanica.hr. Vašu priču možemo objaviti anonimno, a možete se uključiti i na naš forum u temu Kiretaža i pročitati iskustva drugih mama te podijeliti svoje.

Peticiju možete potpisati OVDJE

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.