Trudnoća Planiranje trudnoće 27. listopada 2017.

Kad mogu planirati novu trudnoću nakon kiretaže?

žena tuga
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama koja je izgubila bebu u 17. tjednu trudnoće dobila je drugačije informacije od svoje ginekologinje i bolnice gdje je radila kiretažu. Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara kad može ponovno početi raditi na bebi

Stigao mi je nalaz PHD-a i pod klinička dijagnoza piše: "mola hydatidosa partiali?". Točno tako s upitnikom na kraju dijagnoze. Bila sam kod svoje ginekologinje i kaže da stvarno ne zna od kud im ta dijagnoza i kako su to mogli napisati jer kad bi to bilo tako, beba se uopće ne bi razvijala, a pogotovo ne do 17. tjedna koliko sam ja iznosila. Napomenula je da mola drugačije izgleda i na ultrazvuku i da bi to onda i ona sama primijetila. Sad su prošla tri mjeseca od kiretaže i po njoj možemo početi s drugom bebom. A u bolnici su mi rekli nakon šest mjeseci, ne prije. Zanima me vaše mišljenje u vezi mole i bi li isto sad već preporučili novu trudnoću? 

Kod gestacijske trofoblastične bolesti (parcijalna mola hidatidoza) postoje promjene u stanicama posteljice koje se jedino mogu dokazati patohistološkom dijagnozom, tako da ukoliko vam je ta dijagnoza postavljena, nema razloga sumnjati u nju. Istina je da se u takvim trudnoćama obično vidi karakteristična slika na ultrazvuku i najčešće one završe spontanim odumiranjem ploda u ranoj trudnoći (a ne u 17. tjednu koliko sam uspjela shvatiti iz vašeg pitanja).

trudnoća, par Možda te zanima... Kada je vrijeme za novu trudnoću nakon pobačaja? Trudnoća

Trudnice koje jednom imaju parcijalnu molu imaju jako malu vjerojatnost da će se to ponoviti u sljedećoj trudnoći (samo oko 1,3%). Prema svemu što navodite, u vašem slučaju se vjerojatno radilo o jako malenom dijelu posteljice koje ima promijenjene stanice. Postupak nakon takve dijagnoze je utvrđivanje betaHCG iz krvi svakih tjedan dana do negativiziranja nalaza (kod parcijalne mole se hormon koji je povezan s trudnoćom - betaHCG- sporije negativizira iz krvi, a njegovo prisustvo može označavati još uvijek prisustvo promijenjenih stanica u maternici).

Kad su tri uzastopna nalaza negativna, utvrđuje se betaHCG jednom svakih mjesec dana kroz sljedećih 6 mjeseci da se potpuno isključi prisustvo bolesti. Svakako se ne preporučuje trudnoća šest mjeseci od evakuacije takve patološke trudnoće.

tužna žena, bolovi Možda te zanima... Iskustva s kiretažom zbog gubitka trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.