Beba Mama poslije poroda 29. srpnja 2023.

Ponovno mama: Ove pogreške sigurno neću ponoviti s drugom bebom

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo se uči, a kad mama već ima iskustvo sve je lakše. Donosimo iskustvo mame koja je navela sve pogreške s prvim djetetom i zavjetovala se da ih neće ponoviti

U roditeljstvu nema dana bez "aha trenutka" -  to je onaj trenutak kad roditelj shvati što treba učiniti i kako sve može biti jednostavnije. Prvi put u takvoj situaciji bit će puno pogrešaka koje se događaju jer ste bez iskustva (drugi put, sve će biti puno bolje). Jedna mama za portal Netmums donosi popis lekcija koje je naučila iz svog iskustva te koje pogreške neće ponoviti s drugim djetetom.

1. Neću imati toliko posjetitelja nakon poroda

Bila sam iscrpljena nakon porođaja i trebalo mi vrijeme samo za mene, moje dijete i partnera. Nakon porođaja došla je nepregledna kolona ljudi, a ja se sjećam da sam samo mislila: "Molim te, odlazi i pusti me da spavam". Lijepo je imati goste, ali s drugim djetetom bit će pod mojim uvjetima i kad budem spremna.

6 načina kako se nositi s gostima kad beba dođe kući

2. Reagirati odmah na svaki plač

Reagirala sam na svoju bebu svaki put kad bi i malo zaplakala - noć ili dan. S drugim djetetom bit ću više opuštena. Sada znam da se ponekad bebe samo javljaju i nastave plakati - ali bit će dobro za minutu ili dvije, ako ja ne mogu odmah doći.

Možda te zanima... Zašto prva noć kod kuće s bebom može biti najteža? Beba

3. Neću sve pokušavati učiniti sama

Teško mi je bilo pustiti i dopustiti da mi moj partner pomogne ili bilo tko drugi. Osjećala sam da sve moram učiniti sama i bilo je iscrpljujuće. Kladim se da ću drugima dopustiti više, a ako ne ponude pomoć, bit ću hrabra i pitati. 

4. Neću postati rob bebine rutine i spavanja

Sebe sam dovela u smiješan položaj jer sam cijeli dan organizirala oko djetetovog spavanja. Izbjegavala sam ići bilo gdje kako se to ne bi "sukobilo" s bebinom spavanjem, a zatim sam se osjećala frustrirano i zarobljeno. Ovaj put, sve će ići svojim tokom i bit će savršeno u redu da se moja beba uklopi u raspored dok raste.

Svakoj mami koja je ikad pomislila da je promašaj - ovo morate pročitati

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Neću spakirati pola kuće kad idem na kratki put

U svoje kofere stavila sam sve osim kuhinjskog sudopera. S drugim djetetom neću napraviti sličnu pogrešku, trebaju mi samo osnovne stvari - pelene, maramice i hrana.

6. Neću se osjećati krivom ako napravim nešto "krivo"

S prvim djetetom sam pročitala svaku knjigu o roditeljstvu koju sam otkrila, što bi roditelji trebali i ne bi trebali raditi te sam slušala svaki savjet bez obzira tko god mi ga je dao. Zbog svega što sam napravila sumnjala sam u sebe. Počela sam sumnjati i u vlastite instinkte. Počela sam za sve što radim misliti da je krivo. Ovaj put vjerovat ću sebi i biti nježnija prema sebi. Radit ću pogreške (tko ih ne radi), ali riješit ću ih i stići do kraja.

mama djeca dućan svađa kupovina vikanje Možda te zanima... Ne gledajte me kao da sam grozna mama! Roditelji

7. Neću provoditi sate pripremajući kašice

Ozbiljno - provela sam sate pripremajući kašice, a onda ih zamrzavala u male kockice i odmrzavala i tako hranila svoju bebu. Ovaj put ne mislim raditi tako.

8. Neću se brinuti zbog bebinog razvoja

Koliko sati sam potrošila zbog zabrinutosti da su bebe mojih prijateljica puno naprednije od moje bebe. Druga djeca su već hodala, a moje nije. Druga su već brbljala dok je moja samo govorila "tata". Naravno, uvjerila sam sebe da sam loša mama i da radim nešto krivo. Ovaj put ćemo se odmoriti, znam da se svaka beba drugačije razvija i to nije utrka tko će prvi doći do cilja.

9. Neću više biti dosadna mama

Oprostite, Facebook prijatelji, za otprilike 7965 fotografija koje sam objavila tijekom prve godine bebinog života - znam da bi vaši dani bili ispunjeni i bez fotografija moje bebe kad prvi put koristi žličicu... Pokušat ću ovaj put ne ići tako daleko!

Adele priznala: 'Roditeljstvo je jeb... teško!'

10. Neću zanemariti svoje prijatelje

Žao mi je što mi je trebalo godinu dana da nazovem svoje prijatelje nakon što je beba došla u moj život. Za sve dogovore koje nisam poštovala jer je bila bolesna ili samo nervozna. Obećavam da ću biti bolja i da ćemo biti u kontaktu!

Olivia Wilde Možda te zanima... Glumica pokazala tipičnu frizuru mame malog djeteta Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.