Trudnoća Porođaj 3813 prikaza 15. rujna 2018.

5 stvari koje su potpuno drukčije na drugom porodu

Foto: Thinkstock

Dok je prvi porođaj potpuno iznenađenje za ženu, drugi put je lakše jer znate što vas čeka, a i vaše tijelo je pripremljeno

1. Drugi porođaj je kraći

Dok prvi porod prosječno traje 18 sati, drugi porod obično traje kraće, prosječno oko osam sati. Naravno, da će kod svake žene biti različito, ali većina žena ima kraći drugi porod. Tijekom prve trudnoće i poroda vaši ligamenti su se opustili i rastegnuli pa će beba puno lakše izaći.

7 iznenađujućih stvari o vašoj drugoj bebi

2. Trudovi dolaze puno brže

Mišići i ligamenti u zdjelici i vagini već su stvarali prostor za bebu i gurali je van, tako da drugi put sve ide brže. Naravno ni to nije kod svake žene isto, kod prvog poroda izgon prosječno traje od 20 minuta do 3 sata, dok je kod drugog puta taj prosjek jedan sat (čak i manje). Prvi put vam je sigurno bilo teško i niste znali tiskati, a sada ćete imati više iskustva i znate što točno trebate raditi.

Možda te zanima... 9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete Roditelji

3. Druga trudnoća prosječno traje kraće

Trudnoća traje 40 tjedana. Znate da se početak vaše trudnoće računa od prvog dana vaše zadnje menstruacije. Prva trudnoća prosječno traje 41 tjedan i 3 dana (10 dana duže). Druga trudnoća prosječno traje 40 tjedana i 3 dana - to je tjedan dana. Vaše tijelo je već prošlo trudnoću i hormoni će djelovati brže.

Jadranka Alač Možda te zanima... S drugom trudnoćom bolje znam što me čeka Roditelji

4. Grčevi nakon porođaja su manji

Prirodno je da osjećate maternicu prvih tri do pet dana kada vaša beba počne dojiti. Kada vaše dijete počne sisati, tijelo oslobađa hormon oksitocin koji pomaže da se zaljubite u bebu, ali se i maternica počne skupljati odnosno grčiti kako bi se smanjila na veličinu prije trudnoće, grčevi su slični kao kod menstruacije.

wc, žena, kupaona Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje vas nitko nije upozorio Beba

5. Veće samopouzdanje na porodu i u majčinstvu

Iako će vaš drugi porođaj biti drugačiji od prvog, sada ćete biti upućeni u cijeli proces i znat ćete što trebate očekivati. Vjerovat ćete svom tijelu i bit ćete svjesni što dolazi na kraju - najslađa nagrada ikad. Već ste mama koja ima samopouzdanja. Mnoge mame kažu da puno više uživaju u drugoj trudnoći i majčinstvu jer se manje brinu i više vjeruju sebi.

Razmak između trudnoća: Što je najzdravije za mamu i bebu?

Možda te zanima... 5 stvari koje bih voljela da sam napravila prije druge trudnoće Trudnoća .

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.