Trudnoća Porođaj 07. siječnja 2024.

Prvi vs. drugi porod: 5 stvari koje su potpuno drukčije na drugom porodu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok je prvi porođaj potpuno iznenađenje za ženu, drugi put je lakše jer znaš što te čeka, a i tvoje tijelo je pripremljeno

1. Drugi porođaj je kraći

Dok prvi porod prosječno traje 18 sati, drugi porod obično traje kraće, prosječno oko osam sati. Naravno, da će kod svake žene biti različito, ali većina žena ima kraći drugi porod. Tijekom prve trudnoće i poroda tvoji ligamenti su se opustili i rastegnuli pa će beba puno lakše izaći.

2. Trudovi dolaze puno brže

Mišići i ligamenti u zdjelici i vagini već su stvarali prostor za bebu i gurali je van, tako da drugi put sve ide brže. Naravno ni to nije kod svake žene isto, kod prvog poroda izgon prosječno traje od 20 minuta do 3 sata, dok je kod drugog puta taj prosjek jedan sat (čak i manje). Prvi put ti je sigurno bilo teško i nisi znala tiskati, a sada ćeš imati više iskustva i znaš što točno trebaš raditi.

 

3. Druga trudnoća prosječno traje kraće

Trudnoća traje 40 tjedana. Znaš da se početak tvoje trudnoće računa od prvog dana tvoje zadnje menstruacije. Prva trudnoća prosječno traje 41 tjedan i 3 dana (10 dana duže). Druga trudnoća prosječno traje 40 tjedana i 3 dana - to je tjedan dana. Tvoje tijelo je već prošlo trudnoću i hormoni će djelovati brže.

4. Grčevi nakon porođaja su manji

Prirodno je da osjećaš maternicu prvih tri do pet dana kada tvoja beba počne dojiti. Kada tvoje dijete počne sisati, tijelo oslobađa hormon oksitocin koji pomaže da se zaljubiš u bebu, ali se i maternica počne skupljati odnosno grčiti kako bi se smanjila na veličinu prije trudnoće, grčevi su slični kao kod menstruacije.

5. Veće samopouzdanje na porodu i u majčinstvu

Iako će tvoj drugi porođaj biti drugačiji od prvog, sada ćeš biti upućena u cijeli proces i znat ćeš što trebaš očekivati. Vjerovat ćeš svom tijelu i bit ćeš svjesni što dolazi na kraju - najslađa nagrada ikad. Već si mama koja ima samopouzdanja. Mnoge mame kažu da puno više uživaju u drugoj trudnoći i majčinstvu jer se manje brinu i više vjeruju sebi.

 

 

 

 

.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.