Beba Mama poslije poroda 04. lipnja 2018.

Prva dva tjedna s dvoje djece: 7 stvari koje sam naučila o sebi

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dolazak novog člana u obitelj uvijek je velika promjena. Mama Jamie je opisala kako se ona osjećala kada je rodila drugi put i kako joj se život promijenio

Mama i spisateljica Jamie Johnson odlučila je napisati kako se osjećala dva tjedna nakon drugog poroda te tako pomoći i drugim mamama koje se spremaju za ovo iskustvo. "Dva tjedna. Ne mogu vjerovati da je prošlo dva tjedna od kada je moj drugi sin stigao na ovaj svijet. Dva tjedna od kada smo suprug i ja pozdravili bebu Simona, posljednjeg člana naše obitelji", napisala je mama za portal Motherly.

"Prošlo je dva tjedna od kada sam mama malenom djetetu i bebi. Sada sam odgovorna za dva mala ljudska bića. Mozak mi se raspršio od promjena koje su mi se dogodile u posljednja dva tjedna. Definitivno nije sve ružičasto, ali je sve prilično dobro. Ja sam oprezno optimistična. Što sam sve naučila o sebi, djeci i novom životu u posljednja dva tjedna", piše dalje mama.

1. S drugom bebom je sve puno lakše

Milijun puta je lakše. Znam što očekivati. Neću "poludjeti" zbog svakog zvuka koji beba napravi. Znam osnovnu brigu o djetetu. Nisam se šokirala kada je prvi put pljunuo i kad mu je pas polizao lice. Nisam cijelu noć ostala zabrinuta kada su se pojavili prištići na njegovoj koži. Nisam nazvala pedijatra šest puta dnevno da bih postavila pitanja o boji njegove stolice.

Možda te zanima... 7 neobičnih, ali posve normalnih stvari kod novorođenčeta Beba

2. Multitasking mi dobro ide

Stvarno. Mogu hraniti bebu, spremiti odjeću od većeg djeteta, staviti pelene u torbu, sve staviti u automobil s manje od tri ispada bijesa bez da potpuno izgubim živce i onda uspijem doći do cilja sa samo pet minuta kašnjenja. Naravno, sve moram započeti dva sata ranije prije nego što trebamo krenuti, ali to je samo maleni detalj. Puno puta sam mogu, čak se istuširam i izgledam kao normalno ljudsko biće.

Idealan broj: Kako smo shvatili da ne želimo više djece?

3. Starije dijete treba vrijeme da se prilagodi bebi

Znala sam da će biti teško i pokušala sam ga pripremiti, ali koliko trogodišnjaka to može shvatiti. Stariji sin kaže da "ne voli svog malog brata", ali vidjela sam da se šulja i daje mu puse. Njegovo lažno plakanje dosegnulo je novu razinu. Njegove glumačke vještine postaju sve bolje. Pokušavamo provesti što više vremena s njim da zna da nije dobio zamjenu, ali to je teško za sve nas.

Možda te zanima... Nikome nije bilo jasno zašto sam se odlučila za drugo dijete Roditelji

4. Iscrpljenost je stvarna

Zašto mi se čini da sam zaboravila sve najteže stvari s tek rođenom bebom? Dijete jede svaka tri sata. Moj suprug i podijelili smo obveze oko hranjenja, ali oboje osjećamo iscrpljenost zbog novorođenčeta i mrzovoljnost, uz još jedno maleno dijete. Preživjela sam na kofeinu, uz televiziju u nadi da će dijete početi spavati cijelu noć prije nego što se vratim na posao.

5. Carski rez je bolan

Moral sam proći carski rez. U jednom trenutku sam rađala vaginalno, a zatim su mi izvadili bebu i vratili organe na mjesto. Dakle, provela sm neko vrijeme u u boli, dok sam pokušavala održati dvoje djece na životu. Osjećam kako sam sve držala zajedno. Svi smo živi, nitko se nije zagubio, a ja se sada osjećam odlično.

Možda te zanima... Istraživanje potvrđuje da je drugo dijete 'najteže'? Vrtić

6. Moram svoje tijelo iscijeliti

Još uvijek sam potpuni kaos. Osjećam kako se još uvijek moji organi kreću i pokušavaju shvatiti gdje trebaju biti. Kada pogledam u ogledalo ne vidim sebe. Vidim jako umornu verziju sebe, s vrećicama ispod očiju i s puno kilograma viška. Teško. Stvarno teško. Želim biti ponovno ja. Osoba koja je cjelovita i osjeća se dobro u svom tijelu. Budući da mi je ovo drugi put, sad znam da mi treba vrijeme. Vratit ću se tamo. 

Majčina blizina bebama je važnija od hrane

7. Imam toliko ljubavi u svom srcu

Znam, zvuči kao kliše. Bila sam zabrinuta da možda neću voljeti drugo dijete kao što volim prvo. Međutim, bila sam potpuno u krivu. Moje srce je postalo veće. Život s novorođenčetom i malenim djetetom nije jednostavan, i to je moj novi život. Novi izazov. Bit će teško. Znam da neće svaki dan završiti s osmijehom, ali sve je to tako vrijedno.

Možda te zanima... Ovo je 10 zastrašujućih 'prvih' trenutaka s novorođenčetom Beba


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.