Trudnoća Trudnica 02. studenoga 2017.

Istine i laži o drugoj trudnoći

trudnica druga trudnoća kći djevojčica mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Je li teže začeti drugo dijete, je li istina da druga beba ima veću porođajnu težinu i da treba čekati pet mjeseci nakon prestanka uzimanja pilule?

Kad prestanete uzimati pilulu, treba čekati 5 mjeseci 

Neposredno nakon što prestanete uzimati pilulu, ući ćete u takozvani hiperplodni period koji traje oko tri mjeseca, najviše zahvaljujući nagloj promjeni hormonskog statusa. U to vrijeme povećava se mogućnost da dođe do spontanog pobačaja. Zbog toga je najbolje da s novom trudnoćom pričekati najmanje pet mjeseci nakon prestanka uzimanja pilule.

kontracepcija pilule Možda te zanima... Treba li čekati s trudnoćom nakon uzimanja kontracepcijskih pilula? Trudnoća

Drugi put je lakše ostati u drugom stanju

Ovo vrijedi za većinu žena. Štoviše, mnoge će zanijeti mnogo brže nego što su planirale (ili željele!) Jer vjeruju da dojenje predstavlja učinkovit oblik kontracepcije, što je, međutim, pogrešno. Laktacija ne mora obavezno zaustaviti proces ovulacije, naročito ako je broj podoja reduciran.

par, krevet, seks Možda te zanima... Je li teže začeti drugo dijete? Trudnoća

Druga beba ima veću porođajnu težinu

Istraživanja pokazuju da je, u prosjeku, druga beba teža 100 g od prethodne. Međutim, i vaša prehrana može utjecati na težinu bebe - ukoliko ste rodili dvoje djece u kratkom vremenskom razdoblju, velike su šanse da patite od deficita važnih hranjivih tvari i da je, zbog toga, druga beba manja.

Jeste li znali?

Drugi put nosit ćete bebu drugačije - što nema veze sa spolom djeteta. Većina prvorotkinja nosi bebu prilično visoko zahvaljujući čvrstim trbušnim mišićima. Međutim, u drugoj trudnoći, ti mišići su slabiji, tako da se trbuh širi "na sve strane".

Možda te zanima... 'Svaka trudnoća je drugačija, čak i kad se radi o istoj ženi' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.