Trudnoća Trudnica 28. travnja 2024.

Druga trudnoća: Zašto je potpuno drugačija od prve?

Foto: Pixabay
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'To je stvar s tim 'sindromom druge trudnoće': jedne minute zaboravljaš da si trudna, a druge si pod stresom oko toga kako će tvoje dijete reagirati kad beba stigne', piše mama dvogodišnje djevojčice koja je ponovno trudna

Erin Washington mama je dvogodišnje djevojčice, a trenutno je trudna s dugim djetetom. Na svom blogu Rookie In This Mom Game, objasnila je zašto druga trudnoća nije nimalo slična prvoj.

'Ponovno sam trudna, ali nekako to uspijevam zaboraviti'

Sa svojim prvim djetetom, guglala sam jedno dobro vrijeme prije nego sam se odlučila za pažljivo koreografiranu sliku ultrazvuka koja je bila smještena između malog janjeta i dječjih cipelica. Osvjetljenje je bilo savršeno, ponosno sam poslala sliku obitelji i prijateljima i trebalo mi je duže nego što sam to voljna priznati.

Možda te zanima... 9 dobrih razloga da se odlučiš na još jedno dijete Trudnoća

Drugi put? Slikala sam svoju kćer u majici na kojoj piše 'starija seka'. Obavijestila sam sve naše najbliže da proširujemo obitelj i to je bilo to. Ništa originalno. Koja propuštena prilika, zar ne? Tko to radi? Reći ću vam: mame dvogodišnjaka. Sa svim slatkim i originalnim idejama po Internetu, zašto ne izdvojiti malo vremena i napraviti nešto kreativno? Zato jer imam posla preko glave, eto zašto.

Samo da budem jasna da se osjećam više nego blagoslovljeno zbog svoje druge trudnoće. Trebalo nam je puno više vremena da napokon ostanem trudna nego što je to bilo s prvom trudnoćom i čak sam počela razgovarati sa svojom liječnicom o liječenju neplodnosti. Molila sam se da uskoro budemo u mogućnosti proširiti svoju obitelj i osjećam se nevjerojatno sretno što sam vidjela još jedan pozitivni test za trudnoću. I iako sam uzbuđena oko nove bebe, nekako uspijevam i zaboraviti da sam trudna

par, krevet, seks Možda te zanima... Je li teže začeti drugo dijete? Trudnoća

'Ova trudnoća doslovno 'leti'. Skoro sam pala sa stola kad mi je ginekologinja rekla da sam ušla u drugo tromjesečje'

S prvim djetetom, mogla sam reći ljudima sve detalje o trudnoći u bilo kojem trenutku: koliko tjedana, dana i sekundi sam trudna. Svi oko mene bili su dobro upućeni u moju trudnoću. "Joj, ja sam sam trudna pa...", "Hm, vjerojatno ne bih smjela budući da sam trudna" i slično. U svakom trenutku znala sam koje voće je moja beba s obzirom na njezinu veličinu i točno sam znala svaku pojedinost o svakom tjednu trudnoće i što se u svakom događa mojoj bebici. 

Pogledajte kako izgleda razvoj bebe u trbuhu, od začeća do rođenja

Trenutno, kada me netko pita kako sam, malo zastanem i odgovorim: "Dobro...Kako si ti?" Ovaj put, trudnoća mi jednostavno nije toliko u mislima. Neki dan sam se naručila na masažu i skroz zaboravila napomenuti da sam trudna. Kad sam došla sa svojim trbuščićem, morala sam otkazati svoj termin jer nije bilo nikog dostupnog za trudničku masažu. Znači, u potpunosti sam zaboravila reći da sam trudna žena s već dosta vidljivim trbuhom! S prvim djetetom doslovno sam dva tjedna nakon začeća započinjala takve razgovore s: "Dobar dan, ja sam trudna..."

Možda te zanima... 9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete Trudnoća

Kao da se ništa ne događa ovaj put. Sve dok moje tijelo ne počne rađati, trudnoća nije nešto o čemu ću pretjerano razmišljati, potpuna suprotnost od osobe koja sam bila u prethodnoj trudnoći.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U prvoj trudnoći, dani kao da su prolazili puževim koracima i činilo mi se kao da sljedeći tjedan nikada neće stići. Ova trudnoća doslovno 'leti'. Skoro sam pala sa stola kad mi je ginekologica rekla da sam ušla u svoje drugo tromjesečje. Tko? Kada?! Nisam čak još ni snimila svoj trbuščić. A, pogledate li moj mobitel u prvoj trudnoći, naći ćete milijun fotki mog trbuščića, iz različitih kuteva, tijekom istog tjedna, rano u trudnoći. Takve fotke imala sam čak i kad se trbuh nije toliko jasno vidjeo, a sada kada je praktički od samog početka jako dobro vidljiv - imam nula fotografija. 

'Kao da nisam ista osoba koja sam bila prije samo dvije godine'

Tada, sve se vrtjelo oko mene. JA sam trudna. Pogledaj MOJ trbuh. Ja sam bila zvijezda showa. Nije bilo nikog drugog s kim sam mogla dijeliti središte pažnje i trudnoća je bilo jedina o čemu sam mogla i htjela razmišljati. 

Moj život više se ne vrti oko mene. Imam svoju preslatku dvogodišnjakinju čije su potrebe i želje najvažnije. Kako je uspavljujem svaku večer, ona me gleda svojim prekrasni  očima, nesvjesna malene 'izdaje' koja je odmah kraj nje, u meni. Bile smo samo ona i ja većinu vremena u ove dvije godine. Kako će reagirati kada ugleda nekog drugog u mojem naručju? Pomisao na to da će se osjećati izostavljeno ili manje važno me prestravljuje. Pročitajte kako pripremiti starije dijete na dolazak bebe u obitelj

trudnica, dijete, druga trudnoća Možda te zanima... 5 najvećih strahova koje sam imala u drugoj trudnoći Trudnoća

Ljubav prema mom djetetu ne može se mjeriti. I ta će ljubav postati samo veća i veća. Ipak, druga beba je na putu, bez obzira zaboravljam li ja to ili ne. To je stvar s tim 'sindromom druge trudnoće': jedne minute zaboravljate da ste trudni, a druge ste pod stresom oko toga kako će vaše dijete reagirati kad beba stigne. Srećom, moja liječnica mi je rekla da ću biti 'izliječena' već ovo ljeto. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.