Trudnoća Planiranje trudnoće 27. siječnja 2020.

5 stvari koje bih voljela da sam napravila prije druge bebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Možda neke od ovih stvari zvuče sebično, ali u redu je imati misli o stvarima koje biste htjeli da ste ih postigli ili da su se dogodile prije djece pa i nakon djece', piše mama trogodišnjaka i druge bebe na putu

Nije neobično vidjeti objave poput 'stvari koje morate napraviti prije djece' na internetu. Naravno, jako malo nas ispuni takve popise do kraja prije nego što postanemo roditelji. A, s obzirom da mnogi od nas ne žive život iz bajke, nije iznenađujuće da ulazimo u roditeljstvo pomalo zbunjeni i nepripremljeni. 

No, što je s onima koji se tako osjećaju po drugi put? Nove bebe mogu donijeti neke trenutke sumnje, bez obzira koliko djece imali.

Možda te zanima... 5 stvari koje treba uzeti u obzir prije planiranja drugog djeteta Trudnoća

"Kad ste već rodili jedno dijete, mogli biste se kao i ja, osjećati pomalo blesavo što ste ponovno napravili istu pogrešku i ne ispunili one ciljeve koje ste dosad htjeli", piše spisateljica i mama Rochaun Meadows-Fernandez za portal Scary Mommy i dodaje pet stvari koje bi voljela da je napravila prije nego što je ponovno zatrudnjela.

1. Voljeti prvo dijete duže

Možda sam se malo nezgodno izrazila, ali nadam se da razumijete na što mislim. Kad sam tek saznala da sam ponovno trudna, uz sreću sam osjetila i tugu jer sam se bojala što će to značiti za mog sina. Kako će on znati da ga volim najviše na svijetu, kada će se ta ljubav sada dijeliti na više dijelova? Hoću li i dalje imati dovoljno energije igrati se sve što smo se dosada zajedno igrali? Što će se dogoditi našem načinu života i hoćemo li i dalje moći pobjeći negdje za vikend ili otići na neki zabavni događaj bez da nas itko drugi usporava?

majka sin mama | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

5 najvećih strahova koje sam imala u drugoj trudnoći

Nova beba promijenit će puno toga za mene, ali promijenit će sve za mog sina. Ne želim da ima nepotrebne odgovornosti ili na bilo koji način ograničiti njegovo djetinjstvo. Želim da nastavi biti dijete i nadam se da mu uloga starijeg brata neće to oduzeti. 

2. Putovati

Udala sam se ubrzo nakon što sam diplomirala na fakultetu tako da neovisnost nije nešto s čime imam puno iskustva. Tjedan prije nego što sam saznala da sam trudna, poslovno sam posjetila New York prvi put u životu. Bilo je nevjerojatno. To je bilo i prvi put da sam otputovala u drugu državu sama, posebno u grad tako velik poput New Yorka. Također, taj put bio je moje prvo putovanje bez sina otkako se rodio. Bila sam šokirana koliko je smirujuće putovati tri i pol sata bez da vas itko moli za sok, kekse i plače kad popije i pojede jedno i drugo. Ali, općenito mi je žao što nisam više putovala, posebno otkako više nije mala beba i sve je jednostavnije. 

3. Njegovati svoju karijeru

Da sam barem provela malo više vremena trudeći se oko svog posla prije nego što sam saznala da sam ponovno trudna. Trudnoća dolazi s puno komplikacija koje ograničavaju moju sposobnost da rastem u određenim aspektima svog posla

Možda te zanima... 9 poruka za mame koje čekaju drugo dijete Trudnoća

4. Uživati više u svojoj slobodi

Iako su trogodišnjaci ponekad naporni, većina ljudi će ih rado pričuvati jer su dovoljno veliki da se lako zabave sa samo nekoliko stvari: kahlica, televizija, bojice i hrana. Međutim, uskoro više neće biti tako. Ako ćemo suprug i ja htjeti otići na spoj, morat ću pronaći nekoga tko će se osjećati dovoljno ugodno da čuva dvoje djece, od kojih će jedno od njih biti beba. A, mnogima nije baš ugodno čuvati više djece, a kamoli bebu. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Više se družiti s mužem

Jako dobro se sjećam prvih dana i tjedana nakon poroda. Bila sam toliko umorna i iscrpljena da mi seks uopće nije bio na pameti, a i kad mi je bio - trebao se dogoditi u točno dogovoreno vrijeme kada je beba spavala. Čak i kad je naš raspored postao malo predvidljiviji, morali smo ponovno uhvatiti ritam i naučiti neke stvari jedan o drugome. Voljela bih da smo malo više vremena proveli iskorištavajući slobodu koja se počela pojavljivati kako je naš dječak rastao.

Druga trudnoća: Zašto je potpuno drugačija od prve?

Možda neke od ovih stvari zvuče sebično, ali u redu je imati misli o stvarima koje biste htjeli da ste ih postigli ili da su se dogodile prije djece pa i nakon djece. S druge strane, imati djecu ne znači kraj vaše karijere, vašeg odnosa s partnerom ili s drugom djecom. Najiskrenije mislim kako je ključ svega izvući najbolje iz svake situacije i prilagoditi ljubav prema svojoj obitelji kako ona raste

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.