Trudnoća Trudnica 10. lipnja 2019.

Veza folne kiseline i MTHFR mutacije: Zašto je ovo neophodan vitamin u trudnoći?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog Erden Radončić objašnjava važnost folne kiseline u trudnoći te s čime je sve povezan nedostatak ili nedovoljan unos ovog važnog i neophodnog vitamina

Folna kiselina, punim nazivom pteroil-glutaminska kiselina, neophodan je vitamin iz skupine B (B9), koji je neophodan za diobu svake stance, stvaranje i popravak stanične deoksi-ribo-nukleinske kiseline (DNA).

Postoje dvije forme vitamina B9 – jedan je u obliku folata, a drugi -  nativni oblik folne kiseline. Iako se oba oblika često koriste kao sinonimi, postoje bitne razlike između oba oblika –folat je topivi vitamin, kojeg najviše ima u jetri, povrću, sjemenkama, košticama, jajima, avokadu, itd. Folna kiselina je primarno sintetska, sadrže ga brojni multivitaminski pripravci, a u industriji se koristi i kao dodatak hrani kao konzervans.

Nedostatak ili nedovoljan unos folne kiseline povezan je sa stanjima nedovoljnog unosa ugljikohidrata (anoreksija, pothranjenost, gladovanje), kao posljedica uzimanja određenih lijekova (fenitoin, sulfosalazin, metotreksat, itd), bolesti probavnog trakta (upalna bolest crijeva, kirurški zahvati na probavnom traktu, bolesti jetre itd), te u određenoj mjeri i zbog grešaka u metabolizmu samog vitamina koje nastaju kao posljedica polimorfizma ključnih enzima (MTHFR mutacije itd).

Nakon unosa, obje forme se u sluznici crijeva reduciraju se do aktivnog metobilita L5-metil tetrahidrofolne kiseline, za što je potreban enzim metil tetrahidrofolat reduktaza (MTHFR). Tek nakon ovog procesa, folna se kiselina može resorbirati i uključiti u brojne metaboličke puteve. 

Mutacija MTHFR gena može dovesti do komplicirane trudnoće

MTHFR je dakle ključni enzim koji osigurava unos pravilne forme ovog vitamina; puna aktivnost enzima ovisi o genskim čimbenicima, te svaka manjkavost u genu koji je odgovoran za njegovo stvaranje, dovodi i do smanjene aktivnosti MTHFR, smanjene resorpcije na razini sluznice, a time i nedostatak u tijelu.

Najčešća i najznačajnija mutacija MTHFR koja se danas laboratorijski određuje, je ona koja nosi naziv 677CT. Prema jednom istraživanju na našoj populaciji, svaka peta osoba (21 posto) je homozigot za mutirani gen MTHFR, dok je čak 44 posto ispitanika ima bar jedan mutirani gen, a time i smanjenu sposobnost redukcije folne kiseline u tetrahidro folat, krajnji oblik folne kiseline koji se jedini može uključiti u metabolizam svake stanice.

Na manjak folne kiseline posebno su osjetljiva tkiva i stanice koje se brzo umnažaju, poput krvnih stanica (eritrocita), imunosnih stanica (leukocita), posteljice, trudnoća tijekom ranog razvoja ploda, pri čemu je stvaranje neuralne ploče čini se posebno osjetljivo. Stoga posljedice manjka folne kiseline u trudnoći mogu biti brojne poput povećane učestalosti greške spajanja neuralne cijevi (engl. NTD, neural tube defects) različitog stupnja, od kojih su najčešći rascjep usne (1 na 500-750 porođaja), spina bifida (1 na 700 trudnoća) te zahvaljujući prenatalnoj dijagnostici - puno rjeđa anencefalija, koja je ujedno i najteži oblik NTD.

Koje trudnice nose povišen rizik za NTD?

Trudnice koje nose povišen rizik za razvoj NTD su one koje su u prijašnjim trudnoćama imale već neki od poremećaja, trudnice u čijoj obitelji se već zna za postojanje NTD, te osobe koje uzimaju određene lijekove za liječenje epilepsije, poput valproične kiseline, karbamazepam, itd. 

Možda te zanima... Kako se otkriva i koje su komplikacije MTHFR mutacije u trudnoći? Trudnoća

Kada je optimalno početi profilaksu folnom kiselinom?

Perikoncepcijska i perinatalna primjena folne kiseline ovisno primarno o visini procijenjenog rizika. Univerzalna profilaksa preparatima folne kiseline za većinu trudnica i onih koje se spremaju na trudnoću je uzimanje 400 mikrograma kroz najmanje mjesec dana prije začeća, dok se za navedene rizične skupine primjenjuje tzv. visokodozna profilaksa s 1-4 miligrama na dan kroz prekoncepcijsko razdoblje sve do završetka prvog tromjesečja trudnoće, nakon čega se doza smanjuje na standardnu od 400 mikrograma sve do porođaja

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nisu sve folne kiseline iste - koju koristiti?

Razvojem farmaceutske tehnologije mijenjali su se i preparati na tržištu; Prva generacija nadomjestaka – folati iz hrane – a koje nalazimo u tamno zelenom lisnatom povrću, neaktivan je oblik folne kiseline koja zahtjeva potpuno pretvorbu u aktivan oblik putem već spominjanog enzima MTHFR. Taj oblik folne kiseline najmanje je stabilan.

Sintetski oblik vitamina B9 – druga generacija preparata – također je manje stabilan, s manjom bioraspoloživošću te treba više koraka u procesu metaboliziranja do aktivnog oblika folne kiseline.

Tek je posljednjih godina usavršavanjem tehnologije dovelo do stvaranja preparata folne kiseline stabilnih svojstava (u obliku 5-MTHF kalcijeve soli ili glukozaminata), koji su biološki aktivni oblici folne kiseline lako topivi u vodi, ne zahtijevaju proces metabolizacije putem MTHFR te je stabilan na uobičajenoj temperaturi. Takvih je preparata na tržištu danas mnogo, te se u izboru obično odlučujemo na temelju parametara poput jednostavnosti uzimanja, prisustvo drugih dodataka u preparatu (primjerice, jod, željezo, i sl), te naravno u konačnici i cijenu. U našem svakodnevnom radu koji obuhvaća prekoncepcijski (priprema za medicinski potpomognutu reprodukciju) te ranu trudnoću, najčešće preporučujemo preparat Novalac, koji zadovoljava upravo navedene kriterije jednostavnosti primjene i izvrsno balansirani sastav. 

ljekarna vitamini Možda te zanima... Vodič kroz vitamine i minerale za trudnice Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.