Trudnoća Planiranje trudnoće 25. kolovoza 2017.

Izgubila sam bebu zbog trombofilije. Kako se pripremiti za trudnoću?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljici koja je izgubila bebu liječnici su propisali terapiju heparinom, pa je zanima kako da se pripremi za trudnoću

Napravljena mi je kiretaža u 9. tjednu trudnoće (radilo se o blind ovumu). Napravila sam sve briseve, testiranje štitnjače, dijabetesa i trombofilije te Papa test. Svi nalazi su uredni osim Pai-1/ 4g homozigot, dakle imam trombofiliju. Moja ginekologinja mi je objasnila da je trombofilija još dosta neistražena te da se liječnici generalno ne slažu u mišljenju oko terapije heparinom, pa me zanima vaše mišljenje. Doktorica je tražila mišljenje hematologa koji me poslao na neke daljnje pretrage no smatra da terapija nije potrebna. Potražila sam i drugo mišljenje privatnog hematologa koji preporučuje terapiju. Moja ginekologinja se slaže s njim. Dakle, imam dva stručna hematologa s različitim mišljenjem pa me zanima vaše. Isto tako vas molim preporuku za pripremu trudnoće, koliko prije da počnem piti Elevit ili slično?

Prema ovome što navodite imate vrlo čestu mutaciju u populaciji (PAI-1) koja pokazuje samo umjereno povećani rizik za trombofiliju. Znanstveni dokazi su dosta proturječni o davanju heparinske terapije ako postoji samo jedna mutacija pa se obično prilikom određivanja terapije vodimo i kliničkim iskustvom.

Nedostaju mi još neki podaci da bih vam mogla dati kokretan medicinski savjet (koliko imate godina, jeste li duže pokušavali zatrudnjeti, je li ovo bio jedini spontani pobačaj, imate li neke druge rizične faktore - postojanje venske tromboze u obitelji...). U svakom slučaju vam mogu preporučiti da prilikom planiranja sljedeće trudnoće uzimate veće doze folne kiseline kroz više mjeseci (Folacin tbl) te otpočetka trudnoće barem protektivne doze acetilsalicilne kiseline (Aspirin ili Andol 100 mg).

žena, tužna Možda te zanima... Izgubila sam troje djece zbog trombofilije. Mogu li roditi živo dijete? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.