Trudnoća Trudnica 14. srpnja 2016.

Manje poznat blagotvoran utjecaj folne kiseline u trudnoći

Trudnica pred frižiderom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas se fokus znanstvenika prebacio na istraživanje kako uzimanje folne kiseline tijekom trudnoće utječe i na kasniji razvoj djeteta, zdravlje te ponašanje i emocionalni razvoj i razvoj govora

Današnje preporuke ističu da žene reproduktivne dobi trebaju uzimati nadomjeske folne kiseline (400 mikrograma na dan), sve do kraja 12. tjedna trudnoće, kako bi se smanjio rizik oštećenja neuralne cijevi novorođenčeta.

Danas se fokus znanstvenika prebacio na istraživanje kako uzimanje folne kiseline tijekom trudnoće utječe i na kasniji razvoj djeteta, zdravlje te ponašanje i emocionalni razvoj i razvoj govora. Do sada je otkriveno kako unos folne kiseline tijekom trudnoće smanjuje rizik od pretilosti djece te utječe na govor i ponašanje djece.  

Zaštita djece od pretilosti

Adekvatna razina folata, poglavito kod pretilih majki, tijekom trudnoće štiti djecu od pretilosti, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u uglednom stručnom časopisu JAMA Pediatrics. Naime, pretilost majki štetna je kako za majku tako i za dijete. Pretilost povećava rizik od komplikacija u trudnoći poput prijevremenog poroda, porođajnih defekata i mrtvorođenosti. Nadalje, djeca pretilih majki imaju dugoročne zdravstvene rizike, uključujući i pretilost kasnije u životu. 

Utjecaj na razvoj govora

Osim na smanjenje rizika od pretilosti, folna kiselina ispoljava još jedan manje poznati blagotvorni učinak na djecu. Istraživanje provedeno u Norveškoj otkriva da uzimanje folne kiseline utječe i na razvoj djetetovog govora nakon rođenja.

Istraživanje o razvoju govora do 3. godine života, u kojem je sudjelovalo oko 38 900 djece, pokazuje sljedeće: djeca onih majki koje su uzimale folnu kiselinu 4 tjedna prije začeća kao i prvih 8 tjedana trudnoće, imaju za 45 posto manji rizik od pojave težeg poremećaja razvoja govora do 3. godine života. Teži razvoj govora, u smislu kašnjenja govora, je rijedak poremećaj, ali s dubokim socijalnim i kliničkim posljedicama. 

Problemi u ponašanju

Objavljeno je i da uzimanje nadomjestaka folne kiseline tijekom trudnoće može spriječiti probleme u ponašanju kod djece. Otkriveno je da je manjak folne kiseline u ranoj trudnoći, unatoč postojećim preporukama, povezan s većim rizikom od razvoja emocionalnih problema i problema u ponašanju kod djece do 18. mjeseca života. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • giovanni56

    Treba li vam kredit? Kreditna unija je tu da se prijavite i oni daju zajam u iznosu od 2,5 posto koji se primjenjuje danas i vi ćete biti zahvalni Kontaktirajte ih na sljedeće načine: Whatsapp: +1 (512) 942-5647 E-pošta: creditunion203@gmail.com Vrijedni su povjerenja i ne varaju, jer sam od tada s njima, pa iskoristite ovu priliku da se zapanjite

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.