Trudnoća Planiranje trudnoće 26. travnja 2016.

Izgubila sam troje djece zbog trombofilije. Mogu li roditi živo dijete?

žena, tužna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica kojoj je pronađena trombofilija, iza sebe ima tri trudnoće, ali nijedno dijete nije preživjelo

Imam iza sebe tri trudnoće iz koje je u prvoj, jako teško postignutoj, trudnoći rođeno živo dijete u 34. tjednu. Apgar 10/10, dečko težak 1710gr i 41 cm dug. Nakon obdukcije ustanovljen je infarkt posteljice i zato je bio zaostatak u razvoju. Rodila sam prirodno i senzibirala se (inače sam krvna grupa 0 negativna), a sad imam stvorena antitijela u sebi jer se djetetova krv izmiješala s mojom. Nakon dvije godine ponovno sam zatrudnjela i došla do 16. tjedna i slučajno doznala na pregledu da je dijete mrtvo. Posteljica je bila na obdukciji kao i beba. Ništa nije dokazano, ali sam išla na ispitivanja i pronađena mi je trombofilija. Nakon godinu i pol opet sam zatrudnjela i od 5. tjedna uzimala sam svaki dan Heparin, do 16. tjedna. Dijete je opet bilo mrtvo. Antitijela se uopće nisu povisila, u trudnoći je u niskom titru, gotovo neizmjerljivo. Obdukcija opet nije ništa pokazala na posteljici, a beba je bila dosta 'raspadnuta'. Zašto mi se to događa? Bila sam na svim pretragama i genetici, i ja i muž, i sve je u redu. Htjela bih još jedno dijete, ali se bojim.

žena, tužna | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nedostaju mi još neki podaci za medicinski savjet, ali prema ovom što navodite imate teži oblik trombofilije koji je utjecao na ishode prethodnih trudnoća. U vašem slučaju je potrebna zaista opsežna obrada (i treba pregledati sve te nalaze koje ste sigurno radili) kako bismo vam mogli više pomoći.

Sigurno je da vam treba terapija visokim dozama heparina od početka sljedeće trudnoće (moguće da ste u prethodnoj trudnoći uzimali premalu dozu), uz stalnu kontrolu parametara zgrušavanja.

Heparin je najdjelotvorniji lijek koji se daje u slučaj trombofilije, ali može se pokušati s još nekim lijekovima nakon uvida u vaše nalaze o čemu mi je teško komentirati bez medicinske dokumentacije. Također treba stalno kontrolirati antitijela zbog vaše senzibilizacije jer je svaka sljedeća trudnoća rizičnija ukoliko je viši titar antitijela. Svakako potražite specijalističko mišljenje i obradu prije planiranja sljedeće trudnoće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.