Trudnoća Trudnica 10. veljače 2019.

Je li moguća preeklampsija bez visokog tlaka?

Foto: Guliver ; Kako prirodnim putem omekšati vrat maternice za porod?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnici je dijagnosticirana proteinurija, a ginekolog Erden Radončić odgovara je li opasna za dijete i je li zbog nje moguća pojava preeklampsije

U 30. sam tjednu trudnoće i dijagnosticirana mi je proteinurija. Vrijednost protein kreatinin omjera u nekoliko navrata je iznad 55 mg/mmol (random uzorci). Infekcija mokraćnih puteva je isključena. Nemam trudnički dijabetes. Imam blago snižene trombocite (127,000). Tlak mi dosta varira tokom dana, ali ne prelazi vrijednosti 135/80. Upućena sam na dodatne pretrage, ali na žalost nisam uspjela dobiti odgovore na pitanja koja me muče. Je li moguća preeklampsija bez visokog tlaka? Je li proteinurija opasna za dijete te na koji način se liječi u trudnoći?

Možda te zanima... Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati Trudnoća

Preeklampsiju karakterizira proteinurija (>0,3g proteina u 24h-urinu) te tlak 140/90mmHg u mirovanju; treći znak, edemi, danas se po modernom shvaćanju ne uzima  kao znak preeklampsije, iako je u prošlosti to bio i treći element u pojmu koji nosi stari naziv EPH gestoze. Nažalost, kako je mehanizam nastanka preeklampsije i danas umnogome nepoznat, tako nema niti sasvim pouzdanog testa za njeno rano otkrivanje. Omjer retencije tekućine uz povišenje kreatinina i mokraćne kiseline jedan je od pokušaja diferenciranja toga stanja, ali za sada još uvijek presudna ukupna količina secernirati protina u urinu i hipertenzija kao najpouzdaniji alarm. 

Možda te zanima... Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima Trudnoća

Pad broja trombocita može biti povezan s preeklampsijom, od umjerene trombocitopenije, pa sve to vrlo teške, koja se vidi u posebnom obliku preeklampsije nazvana HELLP sindromu (hemolizam niski trombociti i poremećena funkcija jetre, odnosno enzima jetre). U odsutnosti ostala dva parametra ipak valja biti oprezan u tumačenju niskog broja trombocita, jer je puno razloga koji mogu dovesti do smanjenog broja krvnih pločica.

Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu

Stoga takvu trudnoću treba pobliže nadzirati, pratiti pojedine parametre, te reagirati na vrijeme ukoliko se stanje progresivno pogoršava. Nedostaje puno elemenata za precizniji odgovor, te navodim samo načela pristupu takvoj trudnoći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.