Trudnoća Trudnica 06. siječnja 2017.

Anemija u trudnoći

trudnica, salata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu koja ima anemiju zanima kakvom prehranom ili dodacima prehrani može razinu željeza održavati zadovoljavajućom. Pročitajte odgovor ginekologinje Marte Lajtman Križaić

Trudnica sam u 14. tjednu, imam dvoje djece, dečka od šest godina i curu od tri godine i oduvijek sam anemična. Kad sam saznala da sam trudna vadila sam nalaze i željezo mi je bilo 10, doktorica mi je dala Ferum lek, ali ne mogu ih piti. Ne pijem ni Prenatale, ne osjećam se dobro, ali jedem puno voća i nedavno sam saznala za sok Frutek mama. Bi li mi on mogao pomoći bar da mi ostane ovakvo željezo kakvo je? Ja se dobro osjećam, ali ne bih voljela da se pogorša.

U prvim tjednima trudnoće česte su mučnine, povraćanje, oslabljen apetit, pa također i nemogućnost uzimanja određenih lijekova na usta.

Stoga u tim tjednima niti ne trebamo inzistirati na terapiji koja nije izrazito neophodna. Željezo u krvi 10 i nije tako nisko te smatram da možete i na drugi način nadoknaditi potrebu za željezom, što ste i sami naveli. Na tržištu postoje sirupi koji imaju različite koncentracije željeza, pa se tako može odabrati onaj koji ima najvišu koncentraciju.

Kvalitetnom prehranom se također može održati adekvatna koncentracija željeza u organizmu (crveno meso, voće i povrće bogato željezom), osobito u kombinaciji s namirnicama bogatim vitaminom C koji poboljšava apsorpciju željeza.

Preporučujem da se nakon nekoliko tjedana ponovi vađenje krvi da se utvrdi koncentracija serumskog željeza, crvena krvna slika i feritin (zaliha željeza u organizmu).

Ako su navedeni parametri ispod granice normale pretpostavljam da u drugom i trećem tromjesečju više neće biti prisutna takva nepodnošljivost tableta pa će se željezo moći i na taj način nadoknađivati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.