Trudnoća Trudnica 25. siječnja 2016.

Može li povišeno željezo u trudnoći loše utjecati na bebu?

trudnica trbuh injekcija vađenje krvi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman objašnjava moguće razloge povišenih vrijednosti željeza u krvi i trudnici s ovakvim nalazom preporučuje pregled kod hematologa

Trudna sam 3,5 mjeseca i ono što me zabrinjava je visoko željezo u krvi. Prvi nalaz mi je pokazao željezo 44, zatim sam kontrolirala feritin koji je bio u redu. Sad sam opet vadila krv i željezo je 54. Radila sam UZV abdomena i nalaz je uredan. Trebam kontrolirati krv zbog zgrušavanja i napraviti još nekakav genetski test. Zanima me može li taj višak željeza loše utjecati na bebu i je li to u trudnoći normalno? Moj internist mi nije mogao ništa reći više jer je i njemu ovo prvi slučaj. 

trudnica trbuh injekcija vađenje krvi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Povišene vrijednosti serumskog željeza nisu uredan nalaz u trudnoći, kao niti izvan trudnoće. Postoje referentne vrijednosti (obično piše unutar zagrade na svakom nalazu) koje definiraju koji je uredan nalaz za svaki parametar pa tako i za željezo u krvi. U trudnoći obično srećemo trudnice s problemom anemije - manje vrijednosti željeza od normalnih.

Visoka razina željeza u krvi je relativno rijetka jer probavni sustav apsorbira količinu željeza koja je potrebna za održavanje optimalne razine željeza. Ipak, ponekad se ta razina može povećati, a najčešći razlozi su uzimanje suplemenata, transfuzije krvi, metaboličke i genske bolesti i drugo. Savjetujem sa se obratite hematologu (internisti, hematologu) koji će vas u cijelosti obraditi i pokušati ustanoviti razlog povišenih vrijednosti željeza u krvi. Naravno, odrediti pri tome i terapiju, jer povišene vrijednosti željeza dugoročno nisu bez rizika za vaše zdravlje prije svega. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.