Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 20. ožujka 2017.

Što znači kada žudite za određenom hranom u trudnoći?

trudnica, čokolada, hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene u trudnoći znaju žudjeti za specifičnom hranom, od čistog soka ukiseljenih krastavaca preko slatkog pa sve do lubenica

Razlozi mogu biti različiti – hormoni, pojačana osjetila njuha i okusa, ali i potreba za dodatnim kalorijskim unosom i nutrijentima.

Sve to nije nimalo čudno jer u devet mjeseci trudnoće organizam buduće majke radi „punom parom“ svih 24 sata na dan kako bi na svijet donijelo zdravu bebu.

Zašto se mijenjaju želje vezane uz hranu?

Sveučilište u Connecticutu napravilo je istraživanje koje pokazuje da se u raznim stadijima trudnoće mijenjaju želje vezane uz hranu. Dok su gorke i namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju, želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju.

Nije u potpunosti jasno zašto se žudnja za određenim namirnicama tijekom trudnoće mijenjaju, ali se pretpostavlja da tijelo traži slaniju hranu poput čipsa jer je bogata natrijem koji je potreban kako bi se nadoknadio veći volumen krvi (do čak 50 posto više) koji kruži kroz tijelo.

Želja pokazuje što organizmu nedostaje

Jedan od razloga žudnje za hranom može biti određeni nutritivni deficit. Ako trudnica ima jaku želju za čokoladom, moguće je da je sadržaj ugljikohidrata prilično nizak, dok potreba za sladoledom može značiti nedostatak ugljikohidrata, ali i bjelančevina.

Pri deficitu folne kiseline može se javiti potreba za zelenim povrćem, a deficit B vitamina stvara želju za pivom. Želja za mesom može biti i odgovor na pojačanu potrebu za bjelančevinama i željezom. Žudnja za slanim i kiselim, primjerice kiselim krastavcima, može ukazivati na potrebu za natrijem i kalijem.

trudnica, krastavci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Opasnija vrsta žudnje

Pika (lat. pica) ili geofagija predstavlja stanje pri kojem osoba jede nešto što nije hrana kao što su boje, glina, kreda, ljepila, plastelin, papir, pasta za zube i slično. Riječ je o ozbiljnom poremećaju prehrane jer može rezultirati trovanjem, neurološkim oštećenjem djeteta ili nekim drugim opasnim ishodom.

Mogući uzrok ovakvom ponašanju je izraziti manjak nekog nutrijenta, ali to objašnjenje nema znanstvenu podlogu. Prvenstveno se kao mogući uzrok navodi manjak određenih minerala, kao što su željezo i cink. Željezo je iznimno važno u trudnoći jer pomaže prijenos kisika do stanica, a ujedno je dio građe mišića te pomaže regulirati rast stanica. Cink pak pokreće enzime i izgrađuje DNK.

Na što treba posebno obratiti pozornost?

Ako trudnica ne može bez krekera, štapića ili slanaca, treba voditi računa o tome da slana hrana zbog zadržavanja vode u organizmu može izazvati otečenost. Ako žudite za slatkišima ne posežite za čokoladom, kolačima i tortama svaki put, jer svježe i suho voće mogu biti odlična zamjena.

Tamna čokolada je bolji izbor od obične jer sadrži antioksidanse. Kako trudnoća napreduje, želja za određenom hranom slabi, a bez obzira na posebne želje najvažnije je za vrijeme cijele trudnoće hraniti se raznoliko i uravnoteženo. Treba uzeti u obzir uzimanje dodataka prehrani koji će osigurati normalni rast i razvoj djeteta te obnavljati majčine zalihe, a Almagea PRENATAL OMEGA3+ sadrži prijeko potrebne nutrijente za zdravu trudnoću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.