Trudnoća Trudnica 03. svibnja 2018.

Inzulinska rezistencija prije i u trudnoći: Sve što trebate znati

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dr. Božidar Perić, specijalist internist iz Poliklinike Perić-Staničić, objašnjava sve što trebate znati o inzulinskoj rezistenciji u trudnoći

Inzulinska rezistencija je uvelike povezana s gestacijskim dijabetesom, a također sama po sebi predstavlja u određenoj mjeri neovisni rizični čimbenik za patološku trudnoću. Inzulinska rezistencija se povećava u trudnoći pod utjecajem hormona trudnoće poput estrogena, humanog placentalnog laktogena, humanog placentalnog hormona rasta, zatim pod utjecajem adipokina, a čemu dodatno pogoduje pretilost majke. Drugi mehanizam nastanka gestacijskog dijabetesa uvjetovan je poremećajem funkcije beta stanica u Langerhansovim otočićima gušterače na koje tijelo majke stvara protutijela, a što dovodi do promijenjenog izlučivanja inzulina i nastanka gestacijskog dijabetesa. 

Možda te zanima... Vodič kroz pretrage u trudnoći Trudnoća

Važnost prepoznavanja i liječenja inzulinske rezistencije

Inzulinska rezistencija je stanje organizma kod kojeg dolazi do slabljenja perifernog učinka inzulina, što dovodi do pojačane proizvodnje i izlučivanja inzulina s ciljem očuvanja ravnoteže koncentracije šećera u krvi, a takvo stanje nazivamo hiperinzulinemijom. U trudnoći pod utjecajem trudničkih hormona dolazi do izraženije inzulinske rezistencije. Uzevši u obzir da svaku petu do šestu trudnoću pogađa gestacijski dijabetes i da u njegovom razvoju jednu od glavnih uloga igra upravo inzulinska rezistencija, o donedavno šire nepoznatom pojmu i kliničkom entitetu inzulinske rezistencije, sve će više biti govora, kako u trudničkoj populaciji, tako i u općoj populaciji. Rizični čimbenici, kao i  terapijski pristup za razvoj inzulinske rezistencije bitno se ne razlikuju u odnosu na gestacijski ili manifestni dijabetes. 

Opasnosti povišenog šećera kod trudnica

trudnica doktor liječnik pregled | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako dijagnosticirati inzulinsku rezistenciju

Dijagnoza inzulinske rezistencije je zapravo vrlo jednostavna. Može se utvrditi na dva načina. Manje pouzdano je određivanja HOMA-IR indeksa koji se izračuna na temelju natašte izmjerenih vrijednosti glukoze i inzulina. Nešto pouzdaniji, a nešto i zahtjevniji za pacijenta je određivanje 2-satnog OGTT s inzulinom pri čemu se vrijednosti šećera i inzulina određuju natašte i 2 sata po opterećenju sa 75 grama glukoze. Dijagnozi inzulinske rezistencije mogu pomoći klinički pokazatelji postprandijalne hipoglikemije (niskog šećera do kojeg dolazi cca 2 sata po obroku) koji su također neizravni pokazatelj inzulinske rezistencije. Osim rutinskih pretraga koje se rade u trudnoći tijekom probira gestacijskog dijabetesa, druge specifične pretrage nisu nužne.

trudnoća trudnica gestacijski dijabetes šećer Možda te zanima... Gestacijski dijabetes nema simptome i zato su pregledi važni Trudnoća

Prilikom planiranja trudnoće, uz prisutne simptome postprandijalne hipoglikemije, preporučuje se učiniti 2-satni OGTT s inzulinom, radi utvrđivanja inzulinske rezistencije. Time se uz standardni terapijski pristup stupanj inzulinske rezistencije može u značajnoj mjeri ublažiti i jednim dijelom spriječiti pojava gestacijskog dijabetesa

Planiranje trudnoće uz dijabetes tip 1

Posljedice inzulinske rezistencije

Učinci inzulinske rezistencije, kako u općoj populaciji, tako i u trudnoći, povezuju se s pojavom hipoglikemijskih stanja, izraženije oko sat i pol do dva nakon dominantno ugljikohidratnog obroka. Anabolički učinak inzulina čini ženu sklonijom debljanju, a nerijetko inzulinska rezistencija je povezana s različitim poremećajima menstrualnog ciklusa. Prema nedavnim saznanjima inzulinska rezistencija jedan je od mogućih aktivatora autoimunih upalnih procesa koji dovode do autoimune bolesti štitnjače s posljedičnim Hashimotoovim tireoiditisom. Budući da inzulinska rezistencija predstavlja obrambeni mehanizam u prevenciji šećerne bolesti, višegodišnja inzulinska rezistencija je po iscrpljenju opisanog mehanizma obrane siguran put u manifestnu šećernu bolest sa svim posljedicama vezanima uz komplikacije šećerne bolesti. 

Pročitajte što mame na forumu Klokanice pišu o inzulinskoj rezistenciji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.