Trudnoća Trudnica 11. srpnja 2017.

Zašto je pretilost majke prije i u trudnoći opasna za bebu?

vaga, pretilost
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Višak kilograma majki povećava rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija poput hipertenzije ili gestacijskog dijabetesa te povećava vjerojatnost poroda težeg djeteta s više masnog tkiva

Pretilost kod žena u reproduktivnoj dobi raste širom svijeta i postaje sve veći globalni problem. Poznato je kako višak kilograma majki povećava rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija poput hipertenzije ili gestacijskog dijabetesa te povećava vjerojatnost poroda težeg djeteta s više masnog tkiva.

S obzirom da su bebe pretilih majki i same predisponirane na pretilost, za očekivati je da se epidemija pretilosti i prekomjerne tjelesne mase nastavi i tijekom budućih generacija. Stoga je važno naglašavati opasnosti koje nosi pretilost u trudnoći kao i dobrobiti od gubitka viška kilograma prije same trudnoće.

težina, vaga Možda te zanima... Koja je idealna težina za začeće? Trudnoća

Koristi smanjenja masnog tkiva prije trudnoće

Istraživači sa Health Science Center iz San Antonia zapitali su se sljedeće: ukoliko bi žene prije trudnoće izgubile višak tjelesnih masnoća, bi li to dugoročno utjecalo na zdravlje njihove djece? To bi možda bio način da se prekine ovaj transgeneracijski krug. U suradnji s istraživačima iz Meksika, provedena je studija koja je nastojala odgovoriti na postavljeno pitanje i ispostavilo se da, ukoliko pretile majke smršave prije trudnoće, njihova djeca će od toga uistinu imati zdravstvene koristi. 

U studiji, istraživači su inducirali pretilost majki laboratorijskih miševa na način da su životinje hranili visokokaloričnom dijetom od razdoblja adolescencije sve do razdoblja poslije laktacije. Druga grupa laboratorijskih miševa je mjesec dana prije parenja prebačena na normalnu prehranu. 

Kim Kardashian Možda te zanima... Je li dobiti 23 kilograma u trudnoći zaista tako strašno? Trudnoća

Proučavani su samo muški potomci. Uočeno je da su razine triglicerida, leptina, inzulina i osjetljivost na insulin bili povišeni kod potomaka pretilih majki, a sve razine su se vratile u normalu ukoliko je majkama prije trudnoće promijenjen režim prehrane. Masno tkivo i veličina masnih stanica bila je povećana kod potomaka pretilih majki, a to se značajno, iako ne u potpunosti, promijenilo prehrambenom intervencijom kod majki. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.