Trudnoća Planiranje trudnoće 07. svibnja 2018.

Utječe li pretilost na mogućnost začeća?

vaga, težina
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

19-godišnja čitateljica već godinu dana ne može zatrudnjeti, a ima policistične jajnike i pretila je. Ginekolog Erden Radončić objašnjava utječe li pretilost na mogućnost začeća i kako

Pokušavam zatrudnjeti već oko godinu dana. Imam 19 godina i 100 kg, visoka sam 165 cm. Išla sam na svakakve preglede i sve je uredno, nemam masnoću u krvi ni šećer. Imam policistične jajnike, uzimam tablete Duphaston 3 mjeseca. Ginekolog kaže da mi se smanjilo i da ih uzimam još 3 mjeseca pa dođem na kontrolu. Rekao mi je da ne mogu zatrudnjeti jer sam predebela, pa vas molim ako mi možete nešto više reći o tome. Pretila sam otkako znam za sebe jer sam to naslijedila od oca i od malena nikako ne mogu smršaviti. Od 14. godine imam oko 110 kg i kilogrami ne idu ni gore ni dolje.

Pretilost ili prekomjerna tjelesna masa svakako nepovoljno djeluje kako na sposobnost začeća, tako i na održanje, odnosno povećanje komplikacija u trudnoći. Bez obzira što tvrdite da nije moguće reducirati višak kilograma, uz pametan pristup, tjelesne vježbe i ograničenja unosa kalorija, svakako je moguće dovesti indeks tjelesne mase u granicama koje olakšavaju sve navedene probleme.

Možda te zanima... Kako težina prije trudnoće utječe na ishod trudnoće? Trudnoća

Mada je pretilost najčešće posljedica prekomjernog unosa kalorija i njihovog premalog trošenja, katkada problem leži u određenim endokrinim poremećajima, pa svakako prije puke dijete valja posjetiti liječnika koji se bave metabolizmom i/ili endokrinologijom, kako bi se pokušao naći i eventualni problem.

Prekomjerna težina je usko povezana s tzv. metaboličkim sindromom, koji je poveznica kako o težem zanošenju, tako i u problemima kasnije u trudnoći; kako god, rješenja ima, i trebali bi pristupiti planskom rješavanju bez rizika po vaše zdravlje.

vaga, pretilost Možda te zanima... Zašto je pretilost majke prije i u trudnoći opasna za bebu? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.