Trudnoća Trudnica 10. ožujka 2017.

Faktor koji povećava rizik od gestacijskog dijabetesa

gestacijskli dijabetes
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gestacijski dijabetes podrazumijeva stanje u kojem žena razvije povišenu razinu šećera u krvi tijekom trudnoće, a najčešće se povezuje s nezdravom težinom i prehranom

Gestacijski dijabetes može biti ozbiljan zdravstveni rizik za vas i vaše dijete, zbog čega liječnici konstantno preporučuju održavanje zdrave težine tijekom trudnoće, zdravu prehranu, ali i čestu tjelovježbu.

No, prema novom istraživanju, za gestacijski dijabetes može biti kriv faktor koji je u potpunosti izvan vaše kontrole. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Epidemiology navodi vezu između dobi kada ste prvi puta dobili menstruaciju i vašim rizikom od gestacijskog dijabetesa. U skladu s tim nalazima, žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 11. godine, imaju 50 posto veće šanse za razvoj dijabetesa tijekom trudnoće.

Ovo istraživanje proveli su znanstvenici na Sveučilištu Queensland u Australiji. Tim znanstvenika pregledao je podatke 4700 žena kako bi došli do ovakvog zaključka, a imali su na umu i druge čimbenike rizika, poput indeksa tjelesne mase, probleme plodnosti, ali i stupanj obrazovanja. Trebate li brinuti ako ste svoju menstruaciju dobili jako rano? Ovo istraživanje temelji se na promatranju, a trenutno nema poznate uzročno-posljedične veze tako da ne trebate paničariti.

Znanstvenici su shvatili da je potrebno detaljnije proučiti ovu temu kako bi potvrdili povezanost. Također je važno imati na umu da, kada je u pitanju gestacijski dijabetes, životne navike su od nevjerojatne važnosti. Ako vam se čini da postoji rizik za pojavu gestacijskog dijabetesa, pitajte svog liječnika da vam predloži načine kako da taj rizik svedete na minimum.

 

"Velik dio žena koje će razviti dijabetes tijekom trudnoće su prekomjerne težine ili pretile, te bi one trebale kontrolirati svoju težinu i prije trudnoće, a posebno paziti na nju u trudnoći, te na taj način smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa," rekla je nutricionistica Danielle Schoenaker. "Dok je zdrava težina iznimno važno, također je moguće da veći rizik objašnjavaju hormonalne promjene, ali tu temu trebalo bi još dublje istražiti."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.