Trudnoća Trudnica 16. rujna 2017.

Gestacijski dijabetes uzrokuje promjene u bebinom metabolizmu?

trudnica trudnoća
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe majki koje su imale gestacijski dijabetes imaju više masnog tkiva u drugom mjesecu starosti u odnosu na bebe rođene od zdravih majki, zaključak je nove studije koja je pratila 86 beba

Gestacijski dijabetes obično se razvija u drugoj polovici trudnoće, najčešće nakon 24. tjedna. Može se držati pod kontrolom s dijetom, vježbanjem i lijekovima, iako su žene koje su imale trudnički dijabetes u većem riziku od razvijanja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. 

Novo istraživanje pokazalo je da bebe majki koje su imale gestacijski dijabetes imaju više masnog tkiva u odnosu na bebe rođene od zdravih majki. Znanstvenici s Imperial College London koristili su magnetsku rezonancu kako bi izmjerili postotak tjelesne masnoće kod 86 beba starih dva mjeseca. Prvo snimanje su napravili ubrzo nakon rođenja, a drugo kad su bebe bile stare 8 do 12 tjedana.

trudnoća trudnica prehrana hrana Možda te zanima... Primjer jelovnika za trudnice s gestacijskim dijabetesom Trudnoća

Promjene u metabolizmu ili majčinom mlijeku?

Istraživanje, objavljeno u Diabetes Care, otkrilo je da iako novorođenčad majki koje su imale gestacijski dijabetes nisu imale viši postotak tjelesne masti, nakon dva mjeseca situacija se promijenila i postotak je bio veći za 16 posto. Većina beba koje su pratili bile su dojene. Razlozi koji to mogu objasniti nisu poznati, ali moguće objašnjenje se skriva u promjenama u djetetovom metabolizmu dok je u maternici ili čak razlika u sastavu majčinog mlijeka kod majki s gestacijskim dijabetesom.

gestacijskli dijabetes Možda te zanima... Faktor koji povećava rizik od gestacijskog dijabetesa Trudnoća

"Ovo istraživanje sugerira da dijabetes kod majki može izazvati promjene kod beba u vrlo ranoj fazi. Misli se da je jedan od glavnih uzroka gestacijskog dijabetesa višak kilograma, iako i drugi faktori igraju ulogu. Mnoge žene u našoj studiji nisu bile pretile i postoje drugi mogući razlozi, poput genetskih predispozicija", rekla je glavna autorica studije Karen Logan za imperial.ac.uk.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.