Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. studenoga 2015.

Dijabetes je sve češći kod djece mlađe od 5 godina, a ovo su simptomi

beba dijabetes
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jeste li znali da je Hrvatska u grupi zemalja s visokim rizikom za nastanak dijabetesa tipa 1 kod djece i mladih? Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije (IDF), u svijetu trenutno 387 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a svakih sedam sekundi jedna osoba umre od dijabetesa. Procjenjuje se kako će kroz narednih 20 godina ta brojka narasti na 592 milijuna. 

Kao odgovor na sve veći broj oboljelih od ove bolesti širom svijeta, IDF i Svjetska zdravstvena organizacija 14. studenoga svake godine pozivaju na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Pojava bolesti kod djece mlađe od 5 godina

Prim. dr. Jasenka Ille, dječji endokrinolog i dijabetolog iz pedijatrijsko-internističke poliklinike Arista tim je povodom izjavila: "Za razliku od dijabetesa tipa 2 koji se pojavljuje uglavnom kod odraslih ljudi, a rezultat je pretilost i manjak tjelesne aktivnosti, dijabetes tipa 1 nastaje kao posljedica autoimunih procesa u organizmu, odnosno kada gušterača proizvodi malo ili nimalo inzulina. Učestalost ovog oblika dijabetesa kod djece i mladih u zadnjih 50 godina značajno raste, a posebice zabrinjava činjenica da se sve više uočava pojava bolesti kod mlađe djece, posebice djece mlađe od 5 godina."

Prim. Ille ističe kako se dijabetes tip 1 vrlo često javlja iznenadno i najčešće upravo kod djece i mladih. Prvi simptomi bolesti su učestalo mokrenje, prekomjerna žeđ, gubitak tjelesne težine i umor.

Inzulinska terapija prilagođena dobi

"Koliko god roditelji bili svjesni ozbiljnosti kroničnih komplikacija do kojih ova bolest može dovesti, medicinski tim je taj koji edukacijom i prosvjećivanjem motivira i pruža stalnu potporu za što bolju kontrolu bolesti. Cilj edukacije i liječenja dijabetesa je upravo sprječavanje ili odgađanje pojave mogućih kroničnih komplikacija", ističe prim. Ille iz poliklinke Arista, koja u mjesecu svjesnosti o dijabetesu nudi 50 posto snižene pakete laboratorijskih pretraga i nutricionističkog savjetovanja u dijagnostici i prevenciji dijabetesa.

Šećerna bolest tip 1 liječi se prvenstveno inzulinom i mjerenjem glukoze u krvi, pri čemu je inzulinska terapija uvijek prilagođena dobi djeteta. No vrlo važan i nezaobilazan dio liječenja je upravo pravilna prehrana dijabetičara i redovita tjelesna aktivnost. Naime redovita tjelesna aktivnost se pokazala jednim od najvažnijih faktora za odgodu i smanjenje opsega kasnijih komplikacija bolesti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.