Vrtić 24. siječnja 2018.

Biste li znali prepoznati upalu pluća kod djeteta?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Upala pluća jedna je od najtežih plućnih bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji godišnje čini 15% svih smrti djece mlađe od pet godina, stoga je važno na vrijeme odvesti dijete liječniku.

Upala pluća nastaje kada se zračne vrećice u plućima napune gnojem i drugim fluidom što onemogućuje kisiku da normalno dođe do krvotoka. Uzrok tomu mogu biti razni mikroorganizmi poput virusa, bakterija ili gljivica, a najrizičnija su skupina upravo mala djeca i starije osobe zbog slabijeg imuniteta. Obično nastaje nakon upale gornjeg dišnog puta, a može biti virusna ili bakterijska pa o tome ovisi i način liječenja. 

Obratiti pozornost na simptome

Djeca s virusnom upalom pluća obično imaju simptome prehlade koji se postupno pogoršavaju. Javlja se temperatura od 38.5 °C ili više, kašalj se pogoršava, a disanje je otežano i ubrzano. Dijete može osjetiti slabost, a povraćanje i proljev također mogu biti simptomi. Ipak, ova vrsta upale nije toliko ozbiljna kao bakterijska niti može prerasti u nju, međutim, može učiniti dijete osjetljivijim na bakterijski oblik bolesti. 

Za razliku od virusne, simptomi bakterijske upale pluća pojavljuju se iznenada. Najčešće postoji visoka vrućica, a u periodima povišenja temperature javlja se i tresavica, ističe primarijus pedijatrije Milivoj Jovančević te dodaje, kada dijete miruje, disanje je ubrzano i površno, a kašalj bude gušeći. Dijete kod ovakve upale pluća najčešće ne želi jesti i općenito izgleda vrlo loše. Puls može biti brži, a usne i nokti mogu poplavjeti. Kao i kod virusne upale pluća, mogući su proljev i povraćanje, a u pojedinim slučajevima može se javiti bol u trbuhu i ukočenost u vratu. 

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Primijetite li neke od tih simptoma kod djeteta, obavezno ga odvedite liječniku koji će nakon pregleda znati točan uzrok upale, odnosno je li ona virusna ili bakterijska. Ako se radi o virusnoj upali pluća, antibiotici neće pomoći stoga je liječenje ograničeno na odmaranje i ispijanje dovoljno tekućine. Uzrokuje li upalu bakterija, tada se ona liječi antibioticimaLakši se oblici mogu liječiti pripravcima u obliku sirupa dok se teži oblici liječe u bolničkim uvjetima, najčešće intravenoznim injekcijama, objašnjava prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević. Upala pluća uz prikladno liječenje trajat će između jednog i dvaju tjedana, iako se kašalj može zadržati i dulje. 

Što možete učiniti za prevenciju?

Iako upala pluća nije zarazna sama po sebi, bakterije i virusi koji je uzrokuju jesu. Kako biste smanjili mogućnost da dijete pokupi neki od uzročnika, najbolje je preventivno ga cijepiti. Na tržištu postoji 10 valentno cjepivo, ali najbolju zaštitu za vaše dijete ipak pruža 13 valentno cjepivo.

Pneumokokno cjepivo pruža visok stupanj zaštite od najtežih oblika bakterijske infekcije uzrokovanih jednim od 13 sojeva pneumokoka. Riječ je o upali mozga i moždanih ovojnica, teških upala uha i upala pluća u sklopu kojih bakterija prodire u krv i širi se organizmom, ističe pedijatar Jovančević te naglašava kako cijepljeno dijete ne može biti ni kliconoša ovih agresivnih sojeva pneumokoka čime se posredno štite drugi ukućani (mlađi brat ili sestra, djedovi i bake).

Osim cijepljenja pedijatar Jovančević savjetuje i sljedeće:

  • jačati djetetov imunitet kvalitetnom i raznovrsnom prehranom
  • poticati ga da više vremena provodi na svježem zraku
  • poticati ga da se bavi nekom fizičkom aktivnošću
  • poticati na dobru higijenu ruku
  • izbjegavati zadimljene prostore i ne pušiti u kući
  • ako dijete ima astmu, držati je pod kontrolom pomoću propisanih lijekova

Stoga, mame i tate, obratite pozornost na ove savjete kako biste zaštitili sebe i svoje mališane od virusa i infekcija koji posebno vladaju u ovo zimsko vrijeme!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.