13. svibnja 2013.

Plućne bolesti

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve bolesti, najčešće infektivne prirode (češće virusne nego bakterijske), koje zahvaćaju pluća zovu se jednim imenom pneumopatije.

Kad bolest zahvati pluća, dijete kašlje i disanje mu se ubrza. Simptomi se mogu pojaviti naglo, ili postupno, tijekom nekoliko dana. Često se javlja i vrućica, a opće stanje bolesnika je loše.

Kliničkim pregledom i rendgenskom snimkom pluća utvrđuje se priroda bolesti. Primjereno liječenje se sastoji od uzimanja lijekova za snižavanje temperature, pospješenja iskašljavanja i vježbi disanja. Ako se radi o bakterijskoj infekciji dodat će se i antibiotici.

U svakom je slučaju potrebno pratiti razvoj bolesti kliničkim pregledima i rendgenskim snimkama, sve do izlječenja. Zapravo, bolest pluća koja traje duže od 2 do 3 tjedna može ukazivati na kakav drugi uzrok osim infekcije, na primjer na neprimijećeno strano tijelo, gastroezofagealni refluks ili bolest poput tuberkuloze.

Dojenčad katkada teško podnosi bolesti pluća (poput bronhiolitisa). U takvim ih je slučajevima bolje smjestiti u bolnicu i liječiti u najpogodnijim uvjetima.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.