Trudnoća Trudnica 20. ožujka 2018.

Može li trudnoća promijeniti dioptriju i kako dijabetes i tlak utječu na vid?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smatra se da oko 20 posto žena u trudnoći ima problema s vidom, koje se najčešće mogu povezati s hormonskim promjenama, a trudnice i dojilje bi svakako trebale obaviti oftalmološki pregled ako imaju simptome poremećaja vida ili neku od bolesti poput dijabetesa, hipertenzije i slično

Hormonske promjene tijekom trudnoće i kasnije tijekom razdoblja dojenja mogu potaknuti niz promjena na tijelu, ali i promjene povezane s vidom i očima. Smatra se da oko 20 posto žena u trudnoći ima problema s vidom, koje se najčešće mogu povezati s hormonskim promjenama i u većini slučajeva nisu opasne ni trajne, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić iz Klinike za očne bolesti KB-a Sveti Duh.

"Većinom su to blaže i bezopasne promjene, koje u pravilu i nestaju nakon porođaja ili s prestankom dojenja. Jedan od problema na koji se pacijentice najčešće žale u trudnoći je suhoća očiju. To je i najčešći uzrok slabijeg vida, a čest je i slučaj da pacijentice koje su inače bez poteškoća nosile kontaktne leće sad imaju problema ili ih uopće ne mogu nositi", kaže dr. Šarić.

trudnoća trudnica gestacijski dijabetes šećer Možda te zanima... Gestacijski dijabetes nema simptome i zato su pregledi važni Trudnoća

Ako su simptomi lakši, dodaje, dovoljno je povremeno ovlažiti oko umjetnim suzama, no kod težih simptoma potrebno se obratiti oftalmologu, koji će procijeniti treba li u tretman suhoće uključiti i neke dodatne postupke, primjerice suzne čepiće i slično. 
Naravno, korisno je smanjiti nošenje leća, odnosno češće ih zamijeniti naočalama, kako bi se oko u međuvremenu odmaralo. 

Tijekom trudnoće i dojenja ne preporučuje se mijenjati dioptriju

"Jedan od čestih simptoma u trudnoći je i zadržavanje vode u tkivima, pa tako i u rožnici, što može utjecati na malu promjenu u dioptriji. Zato tijekom trudnoće i dojenja nije uputno mijenjati dioptriju leća ili naočala, osim iznimno, ako je riječ o promjeni dioptrije koja otežava svakodnevno funkcioniranje ili vožnju", ističe dr. Šarić. I ovo je privremeni simptom, koji u pravilu nestaje nakon porođaja.

"Među trajnijim i opasnijim problemima su neke promjene koje mogu utjecati na rožnicu, kao što su ektazija i pogoršanje keratokonusa (bolest stanjenja rožnice). No treba naglasiti i opasnost od problema na očnoj pozadini vezano za moguće povišenje krvnoga tlaka, kao i na probleme vezane za dijabetes u trudnoći, koje ponekad nije lako kontrolirati", upozorava oftalmolog.

visoki tlak Možda te zanima... Visoki tlak u trudnoći može biti opasan i za mamu i za bebu Trudnoća

Tu je i ne tako česta, ali s mogućim značajnim utjecajem na vid, i takozvana serozna korioretinopatija - poremećaj u funkciji mrežnice. 

"Najčešće je riječ o prolaznim simptomima, ali one zbog lokacije na mrežnici zahtijevaju redovito praćenje, a ponekad i intervenciju oftalmologa. S obzirom na sve navedeno, trudnice i dojilje bi svakako trebale obaviti oftalmološki pregled ako imaju simptome poremećaja vida ili neku od navedenih bolesti - dijabetes, hipertenziju i slično", upozorava naš sugovornik. 

Dodaje kako u tim slučajevima rutinske kontrole vida kasnije nisu nužne, no pacijentice koje inače boluju od kroničnih očnih bolesti, poput glaukoma, svakako moraju ići na redovite preglede svom oftalmologu.

Kod visoke kratkovidnosti iznimno moguće i veće promjene dioptrije

Iako značajan broj trudnica može imati promjene u dioptriji tijekom trudnoće, najčešće je riječ o malim promjenama koje ne ometaju svakodnevni život pa dioptriju najčešće nije potrebno mijenjati. Ipak, ako je trudnici znatno otežana vožnja ili ima osjećaj da teže funkcionira, dioptrija se može iznimno promijeniti, makar privremeno, savjetuje dr. Šarić.   

Možda te zanima... 8 upozoravajućih znakova koje ne smiješ ignorirati u trudnoći Trudnoća

Kod pacijentica s visokom kratkovidnošću moguće je da uslijed promjene elasticiteta tkiva dođe do produženja očne jabučice i posljedično značajnog povećanja dioptrije. Te pacijentice svakako trebaju češće kontrole oftalmologa.

Prirodni porod moguć je kod kratkovidnosti, glaukoma i dijabetičke retinopatije

Postoji teorija da pacijentice s kratkovidnošću, a naročito visokom kratkovidnošću, moraju rađati carskim rezom, a teorija se proširila i na druge očne bolesti (glaukom, dijabetička retinopatija...). Novija saznanja, međutim, ne opravdavaju ove teorije. Dakle, ovi oftalmološki problemi nisu kontraindikacija za porođaj prirodnim putem, ističe dr. Šarić.

okulist oftalmolog pregled Možda te zanima... Mogu li s visokom dioptrijom roditi na prirodan način? Trudnoća

Ako inače nosite leće, vodite računa o tome kod pripreme torbe koju ćete ponijeti u bolnicu kad dođe vrijeme za porođaj. Većina liječnika savjetuje da se leće ne nose tijekom porođaja, no nema prepreke da ih nosite nakon toga ili da ih čuvate u pripremi za dan kad se budete vraćali iz rodilišta. Zato vodite računa da u torbi za rodilište imate odgovarajuću kutijicu za pohranu leća i tekućinu za njihovo čišćenje, ali i - naočale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.