Trudnoća Trudnica 28. listopada 2016.

Gestacijski dijabetes pojavljuje se u trudnoći i nestaje nakon poroda

trudnoća trudnica dijabetes
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod gestacijskog dijabetesa često izostaju očigledni simptomi, pa je potrebno redovito davati urin na analizu. Ukoliko se uoči prisustvo šećera, liječnik će vas uputiti na analizu krvi

Gestacijski dijabetes nastaje kada u organizmu ponestane inzulina koji kontrolira razinu šećera u krvi. Oko 5% trudnica oboli od ovog tipa dijabetesa (pojavljuje se isključivo u trudnoći i povlači se nakon porođaja). Budući da često izostaju očigledni simptomi, potrebno je redovito davati urin na analizu. Ukoliko se uoči prisustvo šećera (glukoze) u urinu, liječnik će vas uputiti na analizu krvi, kako bi provjerio radi li se o gestacijskom dijabetesu.

Pazite, trudnički dijabetes dolazi tiho

Kolike su šanse da obolite?

Sama činjenica da ste u drugom stanju, povećava rizik od pojave dijabetesa. Ipak, rizik je veći ukoliko imate višak kilograma, konzumirate slatku hranu u većim količinama, stariji ste od 35 godina, ili nosite više od jedne bebe.

Gestacijski dijabetes nema simptome i zato su pregledi važni

Kako se liječi?

Injekcije inzulina najčešće nisu potrebne, ali je neophodna stalna kontrola i nadzor, ponekad i boravak u bolnici. Srećom, u većini slučajeva, trudnoća napreduje normalno i ne postoje kontraindikacije za normalan porođaj.

Što trebate napraviti?

Najbolji način kontroliranja gestacijskog dijabetesa jest adekvatno korigiranje prehrane. Smanjite unos slatkiša i zaslađene hrane i pijte mnogo vode. Određena istraživanja pokazuju da namirnice bogate vitaminom B6 mogu umanjiti komplikacije gestacijskog (trudničkog) dijabetesa. U dobre izvore ovog vitamina spadaju meso, riba, žumanjak, žitarice i zeleno lisnato povrće.

Zdravo i jednostavno: Jelovnik za trudnički dijabetes

Je li opasan?

Samo u ekstremnim slučajevima. Ukoliko se ne tretira na pravi način, gestacijski dijabetes može uzrokovati i vama i bebi ozbiljne probleme, kao što su oštećenje bubrega i koma. Zbog toga je neophodno da bolest bude adekvatno regulirana i stalno pod kontrolom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.